Градско вијеће Града Сарајева на данас одржаној сједници усвојило је, између осталог, и одлуке којима су Бернард-Хенри Леви, француски филозоф и интелектуалац и проф. др. Предраг Матвејевић, редовни професор на више европских свеучилишта, књижевник и есејиста, проглашени Почасним грађанима града Сарајева. У образложењу за доношење ових одлука је наведено да је француски филозоф, интелектуалац и новинар Бернард-Хенри Леви, писаном ријечју и филмским језиком свједочио о злочинима агресора на БиХ, посебно на град Сарајево.

Такођер, водио је низ акција у Паризу за помоћ грађанима опкољеног Сарајева. Леви је аутор документарног филма „Босна“ о агресији на БиХ, у којој портретира Армију РБиХ као војску која брани част Европе и Алију Изетбеговића као борца за козмополитизам и слободу. Објавио је дневник који је водио током рата под називом „Љиљан и пепео“.

Проф. др. Предраг Матвејевић, рођен у Мостару, босански и хрватски писац и држављанин Италије, члан је Академија наука и умјетности БиХ од 2002. године.

Као књижевник и есејист Матвејевић је учинио немјерљив допринос стварању амбијента у свјетским оквирима за проток истине о агресији на државу БиХ. Иначе, је редовни професор на Универзитету у Загребу, Ла Сапијеза Универзитета у Риму и Универзитета Сорбона у Паризу.

Предсједници Француске, Хрватске, Словеније и Италије Метвејевићу су већ додијелили одликовања.