Градоначелник Сарајева, Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа, Жељко Лер, одржали су данас традиционалну новогодишњу прес конференцију на којој су новинарима презентирани резултати постигнути у 2012. години. “Ове године бх. пријестолница обиљежава три значајна јубилеја: 20. годишњицу од почетка опсаде града, 550. година од оснивања Сарајева и 67. година од ослобођења града од фашизма. На Дан града одржана је сценско-музичка поема “Сарајевска црвена линија, у помен 11.541 сарајки и сарајлија, од тога преко 1.600 дјеце, убијених током четверогодишње опсаде нашег града. Колективна награда \’\’Душко Кондор\’\’ за грађанску храброст и афирмацију грађанске храбрости додијељена је грађанима Сарајева који су живјели, били рањени, убијени и умрли, али и опстали у Сарајеву за вријеме опсаде. Дан прије промовисали смо пројекат Музеј опсаде – Умијеће живљења 1992.-1995. – ФАМА колекција, а познато вам је да је  Општина Центар издала урбанистичку дозволу за изградњу музеја на простору Хастахане на Маријин-Двору. Важно је напоменути да је нова градска власт побратимског града Барцелоне на челу са градоначелником господином Хавиером Тријасом, исказала спремност да финансијски помогне овај пројекат (са 40.000 евра), а планира и велику презентацију Музеја опсаде у прољеће 2013. године”, истакнуо је градоначелник Бехмен.

Предсједавајући ГВ-а Лер казао је да је у овом сазиву Градско вијеће одржало 50 сједница. Од тога 46 редовних и 4 свечане сједнице. „Једногласно је ово вијеће донијело 98% одлука, што илустрира колико смо у духу парламентаризма радили ове четири године. Градско вијеће показало је висок степен сензибилности када су у питању круцијални пројекти Града Сарајева и поносни смо на њихове резултате“, рекао је Лер. 

Осврнувши се на реализиране пројекте у овој години, Бехмен је у свом обраћању на почетку ставио акценат на три капитална пројекта Града Сарајева, која је ова градска администрација успјешно водила током свог четверогодишњег мандата, унаточ неповољним економским кретањима у држави, те посљедичном смањивању буџетског прилива.

Један од њих је „Програм помоћи породиљама/мајкама са дјецом”. За период од десет мјесеци 2012. године, помоћ од Града Сарајева су добиле укупно 5.292 породиље, за шта је издвојено 1.398.820 КМ. Иначе, помоћ од Града Сарајева у виду породиљских накнада примиле су, у периоду од априла 2009., када је ова градска администрација покренула овај пројекат, па до новембра 2012. године – 20.244  породиље.

Град Сарајево са својим партнерима „Парком“, „Радом” и Службом за запошљавање КС успјешно реализује пројекат "Посао за све", који има радно-производни и социјални карактер. Са овом годином близу 400 људи је укључено у овај пројекат, за који је Град Сарајево до сада издвојио око 3 милиона КМ. Његовом реализацијом се, бар у периоду од неколико мјесеци, запосли одређени број људи, који остварују сва права из радног односа тј. примају плаћу, топли оброк и накнаду за пријевоз. Ангажирани радници обављају послове на побољшању комуналне чистоће и хортикултурном уређењу града. 

И трећи се односи на Пројекат превенције малољетничке делинквенције „И ми смо ваша дјеца”, који радимо у сарадњи са ХО „Алтиус”. Са 50 дјеце, колико их је било укључено 2009., тај број се повећао данас на 300 дјеце са израженим поремећајима у понашању, са којима више од 60 професионално позваних стручњака свакодневно ради, а све у сарадњи са породицама и 32 основне школе. Постоји захтјев и потреба да се овај пројекат пренесе и у средње школе, али објективно Град Сарајево нема финансијских средстава којима би се ангажовао већи број стручњака са одговарајућим искуством, а сматрамо да је то обавеза и дужност Кантона Сарајево, а посебно Министарства за рад и социјалну политику. Град је заједно са УНДП-ом, финансирао и Пројекат развијања културе ненасиља под називом „Ми смо ОК”, који води ХО „Алтиус” у 8 основних школа. Према резултатима истраживања којим је обухваћено 2.500 дјеце, свако треће дијете је жртва међуфизичког вршњачког насилништва. 

Почетком октобра уприличили смо свечаност на којој смо озваничили завршетак треће и почетак четврте, завршне фазе обнове Вијећнице, која подразумијева радове у унутрашњости објекта (инсталатерске, занатске на обради ентеријера, столарске, рестаурацију и реконструкцију гипсане и сликарске декорације), односно извођење свих радова који  су потребни  за потпуно довршење и предају објекта на коришћење. Делегација Европске уније у БиХ је на основу проведеног међународног тендера одабрала извођача-фирму „Униградњу“ дд Сарајево. Средства за четврту фазу обнове Вијећнице обезбијеђена су из ИПА фондова Европске уније у износу 5 милиона еура. Уговор о извођењу радова на обнови четврте фазе обнове Вијећнице у Сарајеву, у мјесецу марту ове године, потписали су шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, градоначелник Сарајева Алија Бехмен, те представник извођача Униградња дд Сарајево, Мустафа Дураковић и представник француске фирме “Safege”, која врши надзор радова, Хасан Ибрахимпашић. Иначе, процјењује се да ће обнова комплетног објекта Вијећнице износити око 25 милиона КМ. Предвиђено је да овај национални споменик у потпуности буде обновљен и отворен за јавност у јуну 2014. године концертом Бечке филхармоније. 

Као круна сарадње Сарајева и Источног Сарајева, која може да послужи за примјер свима у БиХ, како треба стварати простор за разговоре, договоре и заједничке акције, је да су  недавно проглашени градовима домаћинима Европског зимског олимпијског фестивала за младе 2017. године, уз учешће око 3.000 спортиста и техничког особља, из више од 40 европских земаља. Добивањем домаћинства увезали смо политички, културно-хисторијски, спортски, туристички и привредни интерес, чиме се БиХ и читава наша регија враћа у епицентар занимања свјетске јавности. Пред нама је велика обавеза, потребно је уложити велики труд како би обновили спортску, смјештајну и туристичку инфраструктуру. Иза овог пројекта стоје све структуре власти, од опћина, преко градова до ентитета, а ових дана Вијеће Министара БиХ и Предсједништво БиХ дат ће сагласност. Очекивана средства за организацију овог фестивала младости, спорта и туризма износе близу 15 милиона евра, од чега ће значајан дио средстава бити дониран од стране јавног сектора путем грантова.

Такођер, смо господин Радовановић и ја недавно потписали Заједничку изјаву којом смо дали подршка издавању монографије о сарајевској олимпијади, како би на посебан начин обиљежити три деценије од њеног одржавања. Већ годинама смо заједно покровитељи „Јахоринафеста“, манифестације која има привредно-културни и олимпијски карактер. 

Такођер у овој години одлучено је да наш град буде носилац културног програма “Сарајево – европски мост култура 2014”. Година 2014. је значајна како за град Сарајево, тако и за Европу и цијели свијет, јер те године се обиљежава сто година од почетка Првог свјетског рата, 60. год. од усвајања Конвенције о култури, те 30. год. од одржавања XIV Зимских олимпијских игара у Сарајеву и постојања фестивала “Сарајевска зима”. Наглашена је воља и спремност да Европска комисија помогне финансијски и на сваки други начин културне манифестације које ће Град Сарајево, поред својих већ традиционалних фестивала, одржати 2014. године и тако се активно укључити у широки међународни културни и умјетнички покрет. 

Поводом сто година од почетка Првог свјетског рата, Сарајево ће се на иницијативу Владе Р Француске, прикључити суорганизацији културног догађаја под називом “Сарајево 2014.” у јуну 2014. године, коју би чинили културни догађаји: концерт на отвореном у Сарајеву, спортске манифестације у вези са “Tour de France”, изложбе на јавним просторима града Сарајева, модна ревија, концерт класичне музике, догађаји у којима учествују грађани Сарајева, специјална телевизијска емисија уживо из Сарајева. Такођер, желим истаћи да се оснива Фондација “Сарајево срце Европе” са намјером да се поред средстава Француске прикупе и средства од других земаља које ће се тиме укључити у овај пројекат“, истакао је градоначелник Бехмен. 

Што се тиче енергетске ефикасности, и у 2012. наставили смо са активностима, отварањем у марту Уреда за енергетску ефикасност Града Сарајева, првог у БиХ, у којем суграђани могу на једном мјесту добити све потребне савјете и информације о рационалном коришћењу енергије. Град Сарајево је заједно са градовима-партнерима: Фрајбургом, Загребом, Тираном, Скопљем, Подгорицом, те Отвореним регионалним фондом за југоисточну Европу, у априлу 2012. потписао Меморандум о разумијевању за ,,Стварање мреже енергетски ефикасних главних градова у југоисточној Европи’’, а такођер, је покренуо иницијативу за оснивање Клуба „Споразума градоначелника/начелника у БиХ“. У новембру смо организирали „Дане енергетске ефикасности у Сарајеву“, које су чинили едукативни програм о рационалном  кориштењу енергије у вртићима, основним и средњим школама како би младима приближи тему паметног коришћења енергијом, на Олимпијском базену и Cinema City-ju били су постављени инфо штандови са промотивним материјалима, док је централни догађај представљала међународна конференција: “Локална и регионална самоуправа у процесу енергетски одрживог развоја”.
 
У 2012. години у оквиру пројекта обнове Требевићке жичаре завршене су процедуре на расписивању и провођењу  међународног  тендера за избор  пројектанта за израду новог Идејног пројекта за Требевићку жичару од стране Делегације Еуропске уније у БиХ, те је као најповољнији понуђач одабрана италијанска пројектантска кућа „Студио Корона“. Према пројектном задатку пројектантска кућа „Студио Цорона“ имала је  задатак осигурати улазне податке који ће омогућити имплементацију дониране жичаре из швицарског зимског центра Грахена на планину Требевић. Идејни пројекат је завршен и тренутно се врши ревизија и пријевод пројекта од стране овлаштене (лиценциране) локалне фирме. Такођер, са представницима из Грахена је потписан „Протокол о примопредаји жичаре“, чиме донирана жичара постаје власништво Града Сарајева. Град Сарајево је добио 3,5 милиона еура дониране опреме од швицарског зимског центра Грахена која је потврђена пројектом  италијанске пројектантске куће „Студио Корона“ и која ће бити уграђена у требевићку жичару. С обзиром на динамику реализације пројекта, очекује се завршетак и стављање жичаре у функцију 2014. године. 

Град Сарајево је први град из нашег региона који је ове године званично примљен у V фазу мреже здравих градова Свјетске здравствене организације (СЗО). Град Сарајево се овом одлуком обавезао да буде радни партнер Свјетској здравственој организацији у развоју знања, средстава и експертиза за кључна питања унапређења здравља и квалитете живота људи, посебно кад је ријеч о стручној процјени утицаја на здравље, те о здравом урбаном планирању и здравом старењу.

У склопу нашег пројекта „Сарајево-здрави град”, успјешно већ четврту годину реализујемо пројекте унапређења здравља дјеце у сегменту одговарајуће исхране и физичке активности, те квалитете живота становника у трећој доби. 

Прије мјесец дана Градско вијеће је усвојило веома важан документ „Стратегија развоја Града Сарајева 2012.-2020.“ који је резултат процеса интегрисаног локалног планирања и осмишљавања будућности заједнице која једнаку пажњу посвећује изградњи хуманог друштвеног окружења, подстицању и вођењу одрживог и стабилног економског развоја, и безусловног поштовања околине и њене заштите. Припреми Стратегије развоја су претходиле бројне активности, које су укључивале и бројне консултације са актерима цивилног друштва и приватног сектора на подручју Града и Кантона Сарајево, као и анкетирање представника свих мјесних заједница на подручју четири градске општине. 

У циљу преузимања активније улоге Града Сарајева у развоју локалног бизниса са радом је започео Градски бизнис центар, који је покренуо низ конкретних активности. Бизнис центар је успоставио сарадњу са Чешком развојном агенцијом која је спремна пружити стручно–техничку помоћ приликом аплицирања за средства европских фондова, као и са Конфедерацијом индустрије Чешке Републике с циљем пружања помоћи потенцијалним чешким инвеститорима при покретању бизниса на подручју Кантона Сарајево и шире. Сљедећа активност Бизнис центра се односи на израду водича за покретање бизниса на подручју КС, потом на успоставу сарадње са СЕРДОМ у циљу нуђења услуга Кредитно-гарантног фонда, те на припрему пројеката у програму прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора. У припреми је потписивање протокола о заједничкој сарадњи са четири градске општине и Кантоном Сарајево, а покренута је иницијатива за поједностављење процедуре кроз пројекат „Електронске регистрације привредних субјеката“. 

Град Сарајево је по други пут суорганизатор Coca Cola Sarajevo Holiday Marketa, манифестације са бројним забавним садржајима, у склопу програма Јавног дочека Нове 2012. године. Траје од 15. децембра до 15. јануара, с циљем враћања праве зимске атмосфере олимпијском граду Сарајеву и употпуњавању зимске туристичке понуде.

Ова градска администрација за свог мандата исказала спремност да унаприједи и интензивира сарадњу са цивилним друштвом у циљу јачања локалне самоуправе и судјеловања грађанки и грађана у вршењу послова од јавног значаја. Уз подршку УНДП БиХ, Град Сарајево је постао један од 15 партнерских јединица локалне самоуправе у имплементацији пројекта \’\’Јачање локалне демократије II – ЛОД II\’\’ кроз који смо са организацијама цивилног друштва радили на рјешавању актуелних питања из области социјалне инклузије особа са инвалидитетом, неформалног образовања младих, проблема сигурности и насиља у породици. Захваљујући Споразуму између цивилног друштва и Града Сарајева, потписаног прошле године, учињен је један нови битан корак бољег и квалитетнијег односа између јавног и цивилног сектора.  

Како би помогао најугроженијим категоријама становништва, Град је са 120.000 КМ подржао рад народних кухиња. Финансијску потпору од 100.000 КМ добиле су вјерске заједнице и цркве за своје активности, те за реконструкцију и заштиту својих објеката. Редовну финансијску помоћ Града добива и шестмилијардити становник Планете Земље, тринаестогодишњак Аднан Мевић.

Градско вијеће је усвојило 5 РП (Бјелаве-Чекалуше, Бјелаве-Мејташ, Циглане, те Измјене и допуне РП „Центар Ново Сарајево” и „Зетра”). донијело је 5 одлука о приступању изради РП (Измјене и допуне РП Центар Ново Сарајево, Алипашин Мост V, Алипашин Мост VI, Канара и Јарчедоли), те утврдило 4 нацрта РП (Ковачићи, Бућа Поток II, Ахатовићи и Парк-шума Мојмило). 

У мјесецу мају, Град Сарајево је заједно са Мисијом ОСЦЕ-а у БиХ отворио први Аархус центар у нашој земљи, чија је задаћа да осигура квалитетнији приступ информацијама, те што више грађана укључи у доношење одлука о околишу. Град Сарајево је подржао акцију „Let\’s Do It – очистимо земљу за један дан“, која се по први пут реализирала у нашој земљи у склопу глобалне акције чишћења цијелог планета. 

Град је већ четврту годину партнер Општини Центар у активностима на регулацији и побољшању еколошког нивоа Кошевског потока, као и цијелог слива ријеке Миљацке, а у текућој години смо са НВО ИПИЛ-ИПИЛ но Каи из Токија обиљежили 10.-годишњицу садње првих донираних садница јапанске трешње. 

Град Сарајево је, из сигурносних разлога, а на приједлог Међурелигијског вијећа БиХ завршио, у прошлој години, започети пројекат инсталирања видео надзора на катедрали „Срце Исусово“ и православној цркви „Свето Преображење“. У сарадњи са МУП-ом КС, такођер смо у потпуности, завршили пројекат успостављања видео надзора на подручју четири градске општине.

Суфинансирањем израде и постављања нишана и надгробних споменика шехидима и погинулим борцима Армије БиХ, те реконструкције и санације спомен-обиљежја НОР-а 1941.-1945., и ове године смо пружили потпору Фонду КС за изградњу и очување гробаља шехида и погинулих бораца.

Будући да нису реализоване планиране активности, нити почела  изградња азила за животиње на локацији Кампуса у Раковици, Министарство привреде КС је, као носилац даљних активности на рјешавању проблема са псима луталицама, припремило Споразум о суфинансирању изнајмљивања објекта склоништа за напуштене и изгубљене животиње у Праћи. Споразум су потписала ресорна министарства, Град, градске и ванградске општине. Азил је почео са радом почетком 2012. године. а све потписнице Споразума су се обавезале да у својим буџетима планирају средства за изнајмљивање, као и за рад и одржавање азила.

У циљу подршке развоја старих заната и проширења туристичке понуде, Град Сарајево је са Опћином Стари Град и КС, а уз финансијску подршку Регије Тоскана, партнер у пројекту Кућа заната. У 2012. угледни магазин National Geographic сврстао је БиХ међу десет најбољих дестинација у свијету за авантуре, поготово бициклизам, према публикацији City Leaders Сарајево се по други пут оцјењује се као град који има велике развојне могућности за развој услужног сектора и даљњег раста и побољшања туристичке репутације на међународном тржишту, а у такмичењу које је организовала страница foxnomad.com, Сарајево је изабрано за најисплативију туристичку дестинацију. Аустралски путописац и фотограф Ланс Ричардсон, који живи на релацији Сиднеј – Њу Јорк, сврстао је Сарајево међу десет дестинација које туристи морају посјетити у 2013. године. 

Без обзира на отежан прилив средстава у Буџет Града Сарајева, у школској 2011./2012. години. наставили смо са стипендирањем 221 ученика основних и средњих школа у износу од 200.000 КМ, односно са стипендирањем 80 студената као прошле године.

И у 2012. године обезбиједили смо средства за љетовање дјеце ЈУ Дјечији дом „Бјелаве“, те за реализацију пројекта Центра „Владимир Назор”. Суфинансират ћемо пројекте Академије наука и умјетности БиХ, наставили са откупом књига за библиотеке основних и средњих школа, потом са унапређењем фонда Библиотеке за слијепа и слабовидна лица БиХ, те издавање часописа СУБНОР-а.
 
Наставили смо суфинансирати 11 међународних традиционалних културних манифестација (610.000 КМ) и 17 великих спортских догађаја (159.000 КМ) од интереса за Град Сарајево, те прихватили покровитељство над низом културних и спортских манифестација (300.000 КМ). Ове године смо покренули додјељивање годишње награде за најбоље поетско дјело “Слово Маково/Мак Диздар”, које је припало пјеснику Милораду Пејићу. Град Сарајево је веома поносан на награду „Слово Маково/Мак Диздар”, коју додјељује у сарадњи са Фондацијом Мак Диздар, Удружењем Друштва писаца у БиХ и Фондацијом ПЕН Центра БиХ. Ријеч је међународној годишњој поетској награди у част једног од највећих босанскохерцеговачких пјесника, који је оставио неизбрисив траг у културном и друштвеном животу Сарајева и БиХ. Град Сарајево континуирано суфинансира пројекат Арс Аеви, који ове године обиљежава 20. годишњицу постојања.
 
Подржали смо 6. сарајевски полумаратон, те као и ранијих година, реализирамо пројекат постављања ледене плохе у “Зетри”, те кроз бесплатне термине обезбјеђујемо дјеци и младима града Сарајева и шире клизање на леду.

Манифестацијом „Спорт за све на Олимпијском“, округлим столом: "Школа пливања кроз наставни процес ученика основних школа”, турнирима и другим активностима обиљежили смо четири године рада Олимпијског базена Отока. За ово вријеме кроз базен је прошло више од два милиона људи. Ово је мјесто гдје се и стари и млади рекреирају и гдје се одгајају будући спортисти. Данас имамо око 25 клубова који овдје дјелују и то је оно што требамо подржавати.

Нажалост, ове године смо били свједоци крађа бронзаних биста истакнутих књижевних и ликовних умјетника града Сарајева и БиХ, у Малом и Великом парку и испред зграде Ликовне академије (Воје Димитријевића, Мице Тодоровић, Дервиша Сушића, Ћамила Сијарића, Саве Скарића Зембиља), такођер је била срушена биста Меше Селимовића, а десила се и крађа бронзаних слова на постаменту Спомен обиљежја убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995. у Великом парку. Међутим, и поред нашег захтјева да се починиоци дрских крађа што прије открију и приведу правди, јер нико се не може играти са угледом града, сви ови случајеви, нажалост, нису разјашњени нити починиоци идентификовани. 

Изузетно смо сретни што је у нашем граду у 2012. године одржана значајна манифестација попут Првог свјетског форума урбанизма “Велики Париз”, који треба да постане традиционално двогодишње бијенале на којем ће се окупљати најзначајнија свјетска имена из области архитектуре, урбанизма и просторног уређења. Сарајеву је била част да послије Париза буде први град у којем је била постављена изложба данас признатих свјетских архитеката и урбаниста. На овом скупу присуствовало је више од 600 архитеката и то је велика част будући да се радило о амбициозном пројекту током којег су се учесници могли едуцирати о урбанизму, архитектури и екологији, а истовремено и упознати с главним градом БиХ. 

У Сарајеву је одржана и Међународне конференције за мир "Наша је будућност живјети заједно – Религије и културе у дијалогу", у организацији Заједнице св. Егидија из Рима, на којој је присуствовало око стотину поглавара свих вјера и конфесија из свијета, те политичких лидера и угледника из области културе и јавног живота из више од шездесет земаља. Сусрет је организиран у сарадњи с Исламском заједницом у БиХ, Српском православном црквом, Врхбосанском надбискупијом и Јеврејском заједницом у БиХ. Сусрет се одвијао на више разина: на религиозној у склопу које се одржала заједничка молитва за мир, потом на културној и знанственој која је укључивала серију тематских панела и округлих столова и на политичкој разини. Представници свих религија су потписали „Апел за мир“, тако су из Сарајева послане поруке мира, потребе за толеранцијом и суживотом свих религија и људи у цијелом свијету, на трагу Духа Асиза, молитве и помирења који се организује од 1986. године.

По други пут Сарајево је било домаћин фестивала камерне музике – Sarajevo Chamber Music Festivala. Чланови Manhattan String Quarteta из САД-а су наши доказани пријатељи, који су у највећој мјери сами омогућили финансирање овог Фестивала, и одрекли се материјалних интереса с циљем промовисања Сарајева као мјеста сусрета врхунских музичара свијета, али и подизања стандарда каменог музицирања у главном граду БиХ.
Град Пула постао је 27-и (двадесетседми) град с којим је Сарајево побратим, а са њемачким градом Фриедрихсхафеном прославили смо 40. година побратимских веза.

И као што сам недавно рекао на конференцији „Локална самоуправа у служби грађана: Јачање друштвене одговорности у Сарајеву“, Град Сарајево као јединица локалне самоуправе још увијек није доживио своју пуну идентификацију заједно са својим општинама. Иако је прије двије године Уставни суд ФБиХ, дјелујући по тужби Града Сарајева против Кантона Сарајево, донио двије пресуде, ипак до данас оне нису реализоване. Првом, коначном пресудом утврђено је да је Кантон повриједио право Града на локалну самоуправу у погледу имовине Града, а другом, дјелимичном, да је такођер повријеђено право у погледу одређених надлежности из области локалне самоуправе. Неопходно је што прије усвојити закон о локалној самоуправи у Кантону Сарајеву, како би се ријешило питање подјеле надлежности између општина, Града и Кантона, како би грађани били сигурни коме се требају обратити када имају одређени проблем. 

Као и сваке године и ове године Град Сарајево са четири градске општине, КС и Туристичком заједницом КС организује Јавни дочек Нове 2013. године. Дочек ће бити на Тргу дјеце Сарајева, и састојаће се од Централног и Дјечијег програма. Медијски покровитељ овогодишњег Дочека  на отвореном је државна телевизија (БХРТ), а Дјечији се организира у сарадњи са компанијом „Тропик”. Грађане и госте ће забављати домаћи бендови: Блаворс, Атентат, Скроз, Зостер, с којима ћемо закључити 2012. годину и група Регина с којом ући у 2013. годину. Дјечији програм под називом Весела недјеља Града Сарајева, одржаће се у недјељу, 30. децембра у Дому младих Скендерија, у оквиру којег  ће бити изведена представа „У царству сиједог дједа“ чију продукцију потписује умјетничка група Студио Сцена из Сарајева. Дјечија представа бит ће изведена у терминима у 11.00, 14.00 и 17.00 сати. Током Веселе недјеље планиране су креативне радионице, а осим Дједа Мраза, с дјецом ће се дружити Фифи, Ноди, Балтазар, Бен Тен и други познати ликови цртаних филмова. Град Сарајево је обезбиједио 1.300 новогодишњих пакетића. Одређени број пакетића подијелит ће се, као и сваке године, установама на подручју града Сарајева које се брину о дјеци без родитељског старања и дјеци са посебним потребама: Удружење парапрегичара и обољелих од дјечије парализе КС, Удружење “Просперитет Рома” Сарајево, Центар за слушну и говорну рехабилитацију, КЈУ "Дом за дјецу без родитељског старања Бјелаве, Завод за специјално образовање и одгој дјеце "Мједеница", Удружење слијепих КС, Удружење "Оаза", Удружење обољелих од церебралне дјечије парализе КС, Удружење ХО АЛТИУС, Штадлеров дјечији дом "Египат", Педијатријска клиника КЦУ Сарајево, СОС – Kinderdorf International Sarajevo, НВО алтруиста "Свјетло", ГуГу Центар за креативно одрастање. 

Прес конференција је завршила новогодишњом честитком, коју су челници Града Сарајева упутили грађанкама и грађанима бх. пријестолнице.