Градоначелник Сарајева Алија Бехмен упутио је данас допис Жељку Мијатовићу, министру унутрашњих послова Кантона Сарајево, поводом споразума са МУП-ом Републике Српске и такозваним Пододбором за обиљежавање страдања припадника ЈНА да 3. маја у Добровољачкој улици буде обиљежено наводно страдање припадника ЈНА у Добровољачкој 1992. године. Градоначелник захтијева од МУП-а КС да ту одлуку, о којој није био званично обавијештен и за коју је сазнао из медија, МУП КС размотри и најављену посјету забрани, односно повуче сагласност ако је она већ издата.

Бехмен је подсјетио МУП КС на одредбе Закона о јавном окупљању Кантона Сарајево, којима се прописује да јавни скуп може бити забрањен уколико је усмјерен на позивање и подстицање на оружани сукоб или употребу насиља (…), националну, вјерску или другу мржњу, односно онда када постоји јасна опасност од насиља и урушавања јавног реда и мира у већем обиму. Најављена посјета, по градоначелниковом увјерењу, спада управо у такву врсту догађаја.

„Сарајево је тог дана одбрањено од напада стране војне силе на територији међународно признате Републике Босне и Херцеговине. Међународни кривични суд за бившу Југославију установио је након вишегодишње истраге да је колона ЈНА у Добровољачкој улици била легитимна војна мета и да у инциденту у тој улици нема елемената кривичног дјела.

Стога, сигуран сам да дијелимо увјерење да би обиљежавање тог догађаја било увреда за све невине жртве опсаде Сарајева која је почела тог дана.

Обиљежавање наводног „страдања“ ЈНА у Добровољачкој представља почетак процеса редефиниције историје опсаде Сарајева. Као градоначелник Сарајева нећу стајати по страни и допустити да за вријеме мог мандата почне редефиниција давно успостављених чињеница. О чињеницама, сигуран сам да ћете се сложити, нема дебате“, истакнуо је градоначелник Бехмен у свом захтјеву кантоналном министру унутрашњих послова Жељку Мијатовићу.