Градоначелник Сарајева Алија Бехмен упрличио је данас у просторијама Градске управе пријем за извођаче радова који су допринијели успјешној реализацији III фазе пројекта “Обнове сарајевске Вијећнице” и том приликом уручио им захвалнице Града Сарајева. Ово признање Града Сарајева добили су аутори Главног пројекта обнове Вијећнице: дипл. инг. арх. Ферхад Мулабеговић и постхумно дипл. инг арх. Смајо Мулаомеровић, те ГП “Босна” д.д. Сарајево, као главни извођач радова. За извођење рестаураторских радова у реализацији III фазе пројекта “Обнове сарајевске Вијећнице” Захвалницу Града Сарајева су добили фирма “Рестауро” д.о.о. Сарајево и рестауратор-конзерватор мр. Есад Весковић. За извођење рестаураторских радова од камена, Захвалница је припала фирми ХМ-Tenax д.о.о. Сарајево, односно за извођење столарских радова фирми “Континентал”, д.о.о. Кисељак.

“Ваше учешће и ангажман у обнови Вијећнице је од хисторијског значаја. Ваша заслуга за све то је највећа и ове захвалнице су најмање што вам Град у то име може дати”, истакнуо је Бехмен те додао да Вијећница треба да буде мјесто културе, науке, образовања и вјеројатно мјесто у којем ће бити смјештен информативни центар са цертификованим копијама докумената Хашког трибунала. Бехмен је казао да је поред Музеја Вијећнице, предвиђен и простор за одржавање сједница Градског вијећа, научне скупове, округле столове, књижевне вечери…

Један од главних аутора Главног пројекта обнове Вијећнице дипл. инг. арх. Ферхад Мулабеговић је казао: “Идуће године, када планирамо у потпуности завршити обнову овог објекта, бит ће скоро 20 година од када се кренуло у овај веома сложен процес уз финансијску подршку домаћих власти и  међународне заједнице”. Неџад Мулаомеровић, син нажалост преминулог главног пројектанта Смаје Мулаомеровића је овом приликом истакнуо да је у припреми фотомонографију сарајевске Вијећнице, аутора Ферхада Мулабеговића, Смаје Мулаомеровића и Валеријана Жује.

Према ријечима Угљеше Кисића, директора ГП “Босна”, “пројекат је био савршен, до детаља разрађен, што је помогло при извођењу радова”. Аднан Кадрић, директор фирме “Рестауро” д.о.о. Сарајево и рестауратор-конзерватор мр. Есад Весковић су истакнули да је у релативно кратком року урађен сложен и захтјеван посао када је ријеч о рестаураторским радовима. Мирсад Хоџић, директор фирме ХМ-Тенаx д.о.о. Сарајево сматра да су каменоресци оправдали своју задаћу, а у име фирме „Континентал“ д.о.о. Кисељак Ивица Бенцун изразио је задовољство и понос што је њихова столарија дио процеса обнове Вијећнице.

Градоначелник Бехмен је на крају пријема истакнуо да је у току четврта, завршна фаза обнове Вијећнице и радови се изводе према планираној динамици. У склопу ове фазе извесће се инсталатерски, столарски и занатски радови на обради ентеријера, потом радови од камена и тераца, радови на обнови сликарских декорација, те реконструкција и рестаурација гипсане декорације.

Отварање Вијећнице планирано је у јуну идуће године концертом Бечке филхармоније.