Градоначелница Сарајева Семиха Боровац и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб финци упутили су данас заједнички апел за прекид сукоба у појасу Газе на Блиском истоку у којима страдају невини цивили. У апелу који су Боровац и финци упутили амбасадама Израела и Палестине истакнуто је:&qуот;На основу вишестолјетне традиције суживота муслимана-Бошнјака, Јевреја и других народа у Сарајеву, заједничких ратних патнји у Другом свјетском рату и ратних страданја у периоду 1992.-1995. година у којем су се сарајевски Јевреји и муслимани-Бошнјаци и други народи међусобно испомагали, чинјенице да је Сарајево члан интернационалне Асоцијације градова носилаца поруке мира, упућујемо заједнички  АПЕЛ ЗА МИР у појасу Газе у којем се дешавају масовна страданја лјуди и велика ратна разаранја.

Сарајево је конкретан примјер да се и након најбруталнијих ратних страданја и разаранја може успоставити стабилан мир, повратити повјеренје међу лјудима и кренути путем свеопћег просперитета. Вишестолјетна хисторија Сарајева показује да етничке, вјерске и културне особености нису манјкавост већ предност, када постоји међусобно поштиванје и уважаванје. Вјерујемо да Израел и Палестина, уз помоћ међународне заједнице могу доћи до стабилног мира у којем ће сви бити сретни и задоволјни.&qуот;

Градоначелница Боровац и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ финци апелирају на Ујединјене нације да преузму одговорност и снажно и одлучно крену у акцију зауставлјанја крвопролића у појасу Газе. 

&qуот;Тражимо од еуроатланских асоцијација и великих свјетских сила да искористе свој ауторит и заштите право лјуди на живот и мир. Дубоко смо увјерени да је свијет поново на великом испиту, те да од еФикасности рјешаванја овог питанја у доброј мјери овиси и глобални мир. Сарајево одлучно одбацује насилје као метод рјешаванја политичких питанја и позива на дијалог и компромис. Позивамо се на светост лјудских живота у име будућности цијеле планете.&qуот;, истакнуто је у заједничком апелу за мир градоначелнице Сарајева Семихе Боровац и предсједника Јреврејске заједнице у БиХ Јакоба финција.

Извор: Служба за односе с јавношћу Града Сарајева