Бечка филхармонија, један од најчувенијих аустријских и свјетских оркестара данашњице, заједно са хором опере Народног позоришта Сарајево, у суботу је одржала концерт у градској Вијећници, у склопу обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата. Бечка филхармонија и Град Сарајево, заједно са јавним радиотелевизијским сервисима БиХ, Француске и Њемачке, те Европском унијом јавних емитера, овом прелијепом музичком причом из сарајевске Вијећнице, жељели су не само да обиљеже датум једне велике хисторијске трагедије, већ и да кроз универзални језик музике – пошаљу у свијет поруку мира и солидарности, разумијевања и дијалога.

Поздрављајући бројне госте, директор Бечке филхармоније Клеменс Хелсберг казао је да је да се ова филхармонија у величанственој Вијећници није окупила само због концерта него и зато што је Вијећница симбол Сарајева, а Сарајево је симбол Европе, мјесто гдје се одувијек спајао Исток и Запад. Зато чланови Бечке филхармоније, поручио је Хелсберг, желе послати поруку наде – страствену одбрану мира и помирења за садашњост, прошлост и будућност.

„Данашњим концертом Бечка филхармонија жели одати почаст Сарајеву и његовој повијести, мјесту сусрета култура и религија. Кроз нашу музику желимо показати дубоко поштовање према идеји уједињене Европе, јер вјерујемо да она представља визионарски подухват за мир у цијелој хисторији овог континента“, казао је Хелсберг додајући да је концерт замишљен као глазбено путовање кроз вријеме, висине и дубине људске душе.

Бечки филхармонисти под диригентском палицом маестра Франца Велсера-Моста, концерт су почели интонирањем химне Босне и Херцеговине. Овај изузетан музички догађај настављен је изведбом дјела Јосефа Хајдна, Франца Шуберта, Албана Берга, Јоанеса Брамса и Морице Равела, те завршен валцером Јохана Штауса и Одом радости Лудвига фон Бетовена, химном Европске уније.

Гости концерта, међу којима су били предсједници Аустрије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, чланови Предсједништва БиХ, високи представник и друге високе званице громогласним аплаузом су поздравили врхунске музичаре, захваливши им се тако на дару који су поклонили грађанима Сарајева.

Грађани и гости града свечаност су пратили путем видеоекрана прекопута зграде Вијећнице, а увече је био приказан и снимак концерта на БХТ 1. Овом врхунском јединственом догађају посвједочило је и више милиона европских гледаоца, захваљујући партнерству јавних емитера Њемачке (ЗДФ), Француске  (Франс Телевизионс) и Босне и Херцеговине (БХРТ), те Европске уније јавних емитера (ЕБУ).