Изложба симболичног назива "Наша прича" (Notre histoire), након успјешне и врло посјећене сарајевске и паришке изложбе, представљена је у Меморијалном центру Oradour-sur-Glane у петак, 25. јуна 2010. године у 18 часова, уз присуство градоначелника Сарајева Алије Бехмена и амбасадора Босне и Херцеговине у Француској Алмира Шаховића. Овог пута изложба има симболичан значај јер је представљена у француском спомен-центру изграђеном након Другог свјетског рата у знак сјећања на жртве масакра у градићу Oradour-sur-Glane.

„Ова поставка има велики значај и за Сарајево и за Oradour-sur-Glane, као историјско свједочанство једног времена. И то – најнапреднијег али, нажалост, и најкрвавијег вијека у свјетској историји! Карактеристична је реченица познате књижевнице Сузан Зонтанг да „20. вијек је почео атентатом у Сарајеву и завршио атентатом на Сарајево!“ Мислили смо да након невиних жртава нацистичког злочина како у Oradour-sur-Glanu, тако и у скоро цијелој Европи током Другог свјетског рата, никад више нити један народ неће проћи тај пакао. Грубо су нас освијестили злочинци који су осуђени или им се суди пред Трибуналом у Хагу и успавани свијет у периоду од \’92. до \’95. године“, истакнуо је том приликом градоначелник Бехмен додавши да у тренуцима када патина времена почиње прекривати сјећања, када нам свакодневница замагли поглед у прошлост, битно је оваквим изложбама чувати од заборава најтеже поглавље града Сарајева.

Изложба одржана у Сарајеву у децембру 2009. у организацији Центра Андре Малро окупила је највеће фотографе и ратне репортере данашњице. Свједоци рата у Босни и Херцеговини, Хрватској, Ираку, Афганистану, Чеченији и многих других ратишта, већина њих кроз бројне и потресне фотографије, испричали су причу, сарајевску и босанскохерцеговачку. Четири мјесеца касније "Наша прича" свечано је отворена 6. априла у Паризу, гдје је представљена и француској публици. Фотографи Патрик Шавел, Лук Делаксој, Рон Хавив, Герард Рондај, Енрико Дањино, Кристофер Морис, Лорен Ван дер Штокт, Џејмс Нахтвју, Емануел Ортис, Дамир Шагољ, Зијах Гафић, Клавдиј Слубан, Миломир Ковачевић Страшни, Пауло Нозолино, Тарик Самарах, Енрик Марти, Александра Боулат омогућили су да "наша прича" буде испричана.

Истог дана је начелник француске Општине Орадур Рејмонд Фругир уприличио пријем за градоначелника Сарајева са којим је разговарао о културној и привредној сарадњи.

[WPIMPINLINE:7073.jpg]