Градоначелник Сарајева, Алија Бехмен, угостио је данас градоначелницу шведског града Умеа, Тамару Шпирић, која је  поријеклом из Сарајева. Иначе, Град Умеа је номинован за Европску пријестолницу културе 2014. године, за коју се и Град Сарајево кандидовао. Градоначелница Шпирић изразила је жељу да град Умеа са својим програмом учествује сљедеће године на Сарајевској зими, те исказала интересовање за успостављењем сарадње са челницима Града Сарајева у циљу реализације  пројекта који Град Умеа жели остварити са градовима Сарајевом, Београдом и Загребом.

„Идеја је да симфонијски оркестри ова четири града 2015. године  представе своје изведбе у заједничком програму који би био медијски пропраћен“, истакла је Шпирић, те додала да је Европска заједница понудила финансијску подршку у реализацији овог пројекта. „Била би ми част и огромно задовољство да прихватите овај вид сарадње, с обзиром да је Сарајево европски мост култура 2014.“, нагласила је Шпирић.

Градоначелник Бехмен казао је како 2014. година има посебну важност, јер ће се тада навршити низ значајних годишњица догађаја, од којих су неки обиљежили не само босанскохерцеговачку хисторију, него су имали значајног утицаја на хисторију Европе и цијелога свијета.

„Република Француска је прва европска држава која је покренула пројекат за обиљежавање стоте годишњице од почетка Првог свјетског рата, те је у складу с тим основала групу од јавног интереса названу \’Мисија за обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата 1914.-2014.\’  Сљедећа обљетница је шездесет година од усвајања Европске конвенције о култури, затим, тридесет година од одржавања XIY Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984., те обиљежавање тридесет година постојања фестивала \’Сарајевска зима\’“, казао је Бехмен те изразио задовољство што је Сарајеву понуђена могућност да учествује и у овако великом пројекту као што је изведба четири симфонијска оркестра 2015. године.