На данашњој свечаној церемонији уприличеној у просторијама Града Сарајева, градоначелник Иво Комшић је предао амбасадорици Сједињених Америчких Држава у БиХ Њ.Е. Морен Кормацк, камени фрагмент из Вијећнице. Овај камен бит ће уграђен у подзид трга у Дејтону, који ће се градити у част сјећања на амбасадора Ричарда Ц. Холбрука, истакнутог америчког дипломату и мировног посредника који је имао пресудну улогу у креирању и потписивању Дејтонског мировног споразума.

„Мени као градоначелнику, као и грађанима Сарајева, посебно је драго да ће овај камени фрагмент из Вијећнице бити уграђен у трг у побратимском граду Дејтону у знак сјећања на амбасадора Холбрука. Овај камен је симбол Вијећнице на коју смо поносни. Он не представља само симбол разарања Вијећнице него и симбол њене обнове. Желимо да свједочи о бољој будућности којој тежимо“, казао је овом пригодом градоначелник Комшић. 

[WPIMPINLINE:10064.jpg]

Амбасадорица Кормацк се захвалила градоначелнику и грађанима Сарајева и БиХ што су даровали овај камен културног наслијеђа свим Американцима који ће их подсјећати на везу са БиХ.

„Надам се да ће сви они коју буду посјећивали Холбруков трг осјетити ту повезаност кроз дар који ће свједочити да постоји веза између не само наших влада већ и грађана БиХ и САД“, казала је амбасадорица Кормацк.

[WPIMPINLINE:10064.jpg]

Амбасадорица је овом приликом цитирала градског повјереника Града Дејтона, Мата Јосефа, који говори о томе шта овај поклон значи за Град Дејтон: „Изградња новог трга је подсјетник и наш начин да трајно одамо почаст Холбруку. Као грађани Дејтона, поносни смо што је у овом граду склопљен споразум за мир у Босни и Херцеговини. Обзиром да носи име нашег града, имамо још већу обавезу да се вежемо за ваш град и вашу земљу“. 

Као доказ томе говори и чињеница да је Универзитет у Дејтону објавио конкурс за додјелу једногодишње стипендије за три студента из БиХ. Овом приликом, амбасадорица Кормацк је позвала бх. студенте да се одазову позиву и аплицирају.

[WPIMPINLINE:10063.jpg]

Градоначелник Комшић је након пригодне церемоније, амбасадорицу Кормацк, која је у наступној посјети Граду Сарајеву, упознао са актуелним развојним инфраструктуралним пројектима Града Сарајева.

[WPIMPINLINE:10065.jpg]