Градоначелник Сарајева Иво Комшић данас је са амбасадором САД-а у БиХ, Њ.Е. Патриком Муном посјетио Вијећницу, симбол ратног страдања Сарајева, како би се амбасадор Мун упознао са радовима на реконструкцији овог вриједног културно-историјског споменика у БиХ. Градоначелник Комшић наглашава задовољство приликом да у згради Вијећнице угости амбасадора Муна и његову супругу, јер су изразили жељу да виде актуелну фазу обнове фокусирану на ентеријер. „Вијећница је као зграда симбол Сарајева, а била је и симбол БиХ јер је у њој била смјештена Национална и универзитетска библиотека. Вијећница ће сада добити онај изглед који је имала када је направљена, јер јој се враћа декорација коју је имала прије сто година”, казао је градоначелник. 

Додао је да ће и клупе у вијећничкој сали бити обновљене у изворном изгледу, као и да ће један дио Вијећнице бити посвећен Националној и универзитетској библиотеци, гдје ће бити изложена грађа која има музејски карактер. Подсјетио је да ће Вијећница бити отворена наступом Бечке филхармоније идуће године у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата.

„Тада ћемо из Сарајева послати другачије поруке него што су послане прије сто година – поруке мира, те унутарње и солидарности БиХ са свијетом “, закључио је Комшић.
Амбасадор Мун је нагласио да је њега и супругу током три године мандата увијек привлачила  зграда Вијећнице, истакнувши жељу да буде присутан на њеном свечаном отворењу у прољеће идуће године.

„Веома смо импресионирани пословима који се овдје обављају, те врло пажљивим и детаљним радом на реконструкцији Вијећнице у настојању да се она врати у оригинално првобитно стање. Честитам онима који раде на реконструкцији јер су јако пажљиви и обраћају пажњу на сваки детаљ, те инсистирају на њеној реконструкцији према оригиналном изгледу”, казао је амбасадор Мун по завршетку обиласка објекта.

Мун истиче да му је изузетно драго што су Европска унија и влада Аустрије били великодушни донатори за овај пројект, те оцијенио да ће грађанима Сарајева и БиХ бити велико задовољство видјети обновљену Вијећницу.

У обнову Вијећнице до сада су уложена 22 милиона КМ. У току је посљедња, четврта фаза обнове у оквиру које се завршавају све врсте инсталација те сликарске и гипсарске декорације.

Извор: Одјељење за односе са јавностима / ФЕНА