Након одржаног концерта Бечке филхармоније у Вијећници, биле су уприличене изјаве за медије. „Сретан сам што смо дочекали дан када су очи свијета поново упрте у Сарајево и БиХ. Али, ми овај пут шаљемо другачију слику и поруку свијету у односу на оне које су до сада одлазиле из Сарајева“, истакнуо је градоначелник Сарајева Иво Комшић и подцртао да је стољеће рата остало иза нас, а да грађани БиХ желе ући у стољеће мира. „Желимо градити мир у својој земљи и желимо да тај мир траје у Европи и свијету. Вечерашњим концертом смо послали поруке мира, солидарности и разумијевања, што нам је омогућила Бечка филхармонија и друге манифестације које се одржавају ових дана“, казао је Комшић. 

[WPIMPINLINE:c_9046.jpg]

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ је нагласио: „Ако се нешто добро може извући из понављаног зла, онда је то више мудрости и спремности да градимо мир, да након стољећа ратова покушамо остварити стољеће мира. Нема адекватнијег мјеста од Сарајева да уједињени пошаљемо планетарну поруку мира, толеранције, заједничког прожимајућег живота и поштовања другог и другачијег. Будимо гласници вијека мира у Европи и свијету“.

[WPIMPINLINE:c_9047.jpg]

Изетбеговић је позвао све да се помоле за душе десетина милиона недужних људи страдалих у сукобима који су обиљежили 20. вијек. „Нека овај дан буде дан сјећања на њих“, казао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

„Захваљујући Бечкој филхармонији на фантастичној приредби и доприносу овом пројекту, шаљемо лијепе слике Сарајева. Кажу да музика не познаје границе и да се свугдје разумије. Сматрам да је послана порука мира. Из историје смо научили много, на тим темељима градимо јединствену Европу“, рекао је Хајнц Фишер, предсједник Републике Аустрије.

[WPIMPINLINE:c_9049.jpg]

Тешка повијест Балкана, сматра Фишер, разлог је више да тај простор брже напредује према трајном миру у чему ЕУ игра важну улогу, али допринос треба дати сваки народ појединачно. Апелирао је на грађане БиХ да се усредоточе на суживот и заједничке циљеве како би њихова земља што прије постала дијелом уједињене Европе.