Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, на Академији ликовних умјетности отворио је изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира), у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, заједно са генералним секретаром Међународног уреда за мир Колин Арчером, амбасадором Швајцарске у БиХ Андре Шалером и Краљевине Холандије Јуриан Краком, кустосом изложбе Ешки Вудсом, те представником Града Утрехта Хансом Сакерсом и амбасадорицом Мејкинг пис пројекта бх. глумицом Ванесом Глођо.

„Порука ове изложбе, као и порука свих манифестација које организујемо јесте: стољеће рата је иза нас, и сада желимо да живимо у стољећу мира. Сарајево симболизује отпор према рату. Кроз своју историју прошло је кроз страхоте рата, а ипак данас изгледа лијепо, и са овом изложбом опомиње на страхоте рата“, казао је градоначелник Комшић.

„Мејкинг пис“ је највећа изложба посвећена миру, а циљ јој је да подучи публику како се остварује „одрживи мир“.  Након Женеве, Штокхолма, Утрехта и Стразбура, изложба је стигла и у Сарајево, гдје ће бити постављена на Обали Мака Диздара, испред Академије ликовних умјетности од 28. јуна до 21. септембра.

У партнерству с мисијом ОСЦЕ-а у БиХ и Институтом за развој младих КУЛТ, Мејкинг пис ће организоватии серију радионица, на којима ће учествовати преко 100 младих из цијелог свијета.