Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, отворио је вечерас у Вијећници изложбу „Стара сарајевска чаршија 1949.“. Градска управа Града Сарајева и Музеј Сарајева, као организатори ове изложбе, омогућили су посјетиоцима да у наредних мјесец дана уживају у занимљивим и вриједним цртежима и графикама познатих бх. умјетника из времена док нису били познати. Изложба је први пут постављена прије 56 година и састоји се од 31 цртежа, графика и сепиа. „Ова изложба је дио историје Сарајева и Чаршије као што је дио њене историје Вијећница у којој је изложба постављена“, истакао је градоначелник Комшић, те додао да изложба представља и дио умјетничке биографије сваког од тих аутора. Ова изложба заправо по својој природи и припада овој згради, тако да је ово најприродније мјесто за њено излагање. Од времена када смо отворили Вијећницу, залагао сам се да она буде мјесто гдје ћемо излагати културно и историјско благо овог града и државе, а које је сада похрањено по депоима разних музеја. Свака нова изложба која се организује у Вијећници, даје печат тој идеји", истакао је Комшић.

Директорица Музеја Сарајева, Амра Маџаревић, истакла је добру сарадњу са Градском управом и градоначелником Комшићем.

„Ово је трећа изложба коју организирамо у Вијећници. Прва је „Сарајево 1914-2014“, која се још увијек налази у Вијећници, у музејском простору, а друга „Сарајево бирвактиле“. Та успјешна сарадња настављена је ево и изложбом „Стара сарајевска чаршија“, а такође планирамо организацију још једне изложбе до краја године“, казала је директорица Маџаревић.

Комисија за културу и умјетност Града Сарајева је 1949. године откупила од младих умјетника колекцију радова на тему „Стара сарајевска чаршија“. Исте године колекција је поклоњена Музеју града Сарајева. Аутори Аффан Рамић, Рајко Сикимић, Перо Бодрожа, Јусуф Јуса Никшић, Мустафа Ицо Вољевица, Хела Волфард, Будислав Влаисављевић, касније постају познати и признати сликари, академици, вајари, кипари, графичари, рестауратори и конзерватори.