Талијанска општина Монфалцоне организатор је сусрета под називом „Сјећање и култура. Сјећање на Први свјетски рат, лекције мира“,  који је окупио градове симболе Првог свјетског рата. Градоначелник Иво Комшић, у склопу Свечане церемоније за сјећање, открио је  данас комеморативну плочу у парку Првог свјетског рата Кјота 85, на којој је постављен грб Града Сарајева заједно са Градом домаћином, те Општином Постојна и Градом Тревизом. На плочи споменика исписано је: „Од ратних рана до наде за Европу братства и мира“.

Са циљем промовисања добрих односа и заједничке проевропске сарадње начелница Монфалконе Силвиа Алтран и др. Иво Комшић потписали су Протокол намјере са циљем заједничке промоције мира. Потписивањем Протокола потписнице ће активно радити на промицању иницијатива од заједничког интереса за обје заједнице.

„Историја је повезала Сарајево и Монфалконе. Сарајево је мјесто гдје су се сусреле различите културе свијета, различите цивилизације. Те разлике су опстале и прерасле у симбиозу, створено је једно посебно мјесто препознатљиво по љепоти те симбиозе. Управо Сарајево може послужити као модел на којем треба градити и промовисати европско грађанство и суживот“, истакнуо је овом приликом градоначелник Сарајева, Иво Комшић.