Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, заједно са генералним секретаром Асоцијације градоначелника за мир, г. Јасујоши Комизом, у Парку пријатељства у Али-пашиној улици, засадио је дрво гинко у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата и изложбе „Мејкинг Пис“. „Мислим да у Европи не постоји боље мјесто од Сарајева за  садњу овог дрвета, јер иста симболика веже град Сарајево и дрво гинко: како је гинко преживио атомску експлозију у Хирошими, тако се и Сарајево током своје бурне хисторије винуло из пепела и опет усправило“, казао је Комшић, те се захвалио Јапану и Асоцијацији градоначелника за мир за подршку коју пружају Граду Сарајеву, али и Босни и Херцеговини.

„Почаствован сам што сам данас овдје и што Граду Сарајеву можемо предати дрво које је преживјело бомбардовање. Посебна је част што баш данас садимо дрво, на 100. годишњицу почетка Првог свјетског рата. То је прилика да размишљамо о прошлости и да се надамо мирнијој и свјетлијој будућности“, рекао је Yасуyосхи  Комизо.

Гинко дрво, које је једино преживјело атомску бомбу бачену на Хирошиму, представља симбол дуговјечности, јединства супротности, носиоца наде и немјерљиве прошлости, као и симбол љубави.

Овом приликом,  г. Јасујоши Комизо је такођер у име предсједника Асоцијације градоначелника за мир, Матсуи Казумиа, уручио донацију за помоћ угроженима у катастрофалним поплавама у Сарајеву.