Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са сарадницима примио је данас амбасадора Чешке Републике у БиХ, Њ.Е. Tomaša Szunyoga. Током сусрета разговарано је о досадашњој сарадњи Амбасаде и Градске управе, те о унапређењу сарадње главних градова БиХ и Чешке. „Као чланица Европске уније, ми подржавамо европске интеграције БиХ, уз задовољење услова Европске комисије. Прије стотину година били смо једна држава, а за неколико година ћемо, вјерујем, бити једна заједница“, истакнуо је амбасадор.

Градоначелник Бехмен захвалио је Чешкој Републици и њеном народу за помоћ БиХ и њеним грађанима, те додао да рачунамо на подршку ове земље у процесу европских интеграција.

Градоначелник се посебно заложио за веће повезивање и развијање сарадње Сарајева и Прага. „Са градоначелником Прага г. Павелом Бемом већ сам се сусрео и постигли смо начелну сагласност о обнови сарадње двају градова, почевши од културе и пројеката заштите културног наслијеђа до просторног планирања. Конкретизација нашег договора јесте гостовање и представљање Града Прага на овогодишњем обиљежавању 6. априла, Дана града Сарајева“, рекао је Бехмен. 

Градоначелник Бехмен пренио је позив Граду Прагу и Чешкој Републици да се укључе у процес обнове Вијећнице, односно обнову књижног фонда, с обзиром на традицоналне историјске и пријатељске везе двију земаља и њихових градова.

Током сусрета разговарано је и о подршци Града удружењима националних мањина, међу којима су и два чешка удружења. Амбасадор је градоначелнику пренио  приједлог Удружења „Чешка беседа“ да се један трг у Новом Сарајеву назове по националним мањинама.

Извор: Одјељење за односе с јавношћу