Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и предсједник Владе Кантона Сарајева Фикрет Мусић потписали су данас, у присуству предсједника Фондације \’\’Арс Аеви\’\’ Илије Шимића, директора Пројекта \’\’Арс Аеви\’\’ Енвера Хаџиомерспахића и  представнице Рензо Пиано Билдинг Воркошопа Емануеле Баглието, Писмо намјере којим се потврђује изводивост плана да се Први блок Музеја Арс Аеви изгради у току 2012. године и да се свечана инаугурација свеукупног објекта Музеја Арс Аеви организује у току 2014. године. Потписаним Писмом намјере званично је потврђена одлука да ће Град Сарајево и Кантон Сарајево, са заинтересованим партнерима, финансирати израду изведбених пројеката Музеја \’\’Арс Аеви\’\’, изградњу Првог блока Музеја \’\’Арс Аеви\’\’ и надзор над изградњом, те се потврђује увјерење да ће Европска унија из својих фондова финансирати и другу фазу изградње свеукупног објекта Музеја \’\’Арс Аеви.\’\’ \’\’Предложени календар повезује сјећања на године трагичне историје, двије деценије од почетка опсаде Сарајева (1992.) и сто година од почетка Првог свјетског рата (1914.) и потврђује усмјерења ка позитивном прогресу на путу у љепшу будућност\’\’, наводи се, између осталог, у писму.

Градоначелник Бехмен присутне је упознао како је поступак регулационог плана  завршен и урбанистичка сагласност  добивена. \’\’Сматрамо да је пројекат изградње Музеја \’Арс Аеви\’ од великог значаја за наш град и БиХ, те да је веома битно што у реализацији учествује и почасни грађанин града Сарајева Рензо Пиано\’\’, истакнуо је Бехмен.

Премијер Кантона Сарајева Фикрет Мусић захвалио је Рензу Пиану на стрпљивости истичући да ће Кантон Сарајево након потписивања Писма намјере настојати заједно са Градском управом и партнерима Европске уније  прву етапу довести до краја као и сам Пројекат завршити 2014. године како је предвиђено.

\’\’Ми јако вјерујемо у овај пројекат и радује нас што ћемо га уз вашу помоћ и реализовати. Када је Рензо Пиано први пут дошао у Сарајево, био је фасциниран вашим градом, и сматрамо да је ово посебан град за један овакав пројекат\’\’, казала је Емануела Баглието.

[WPIMPINLINE:P1018021.jpg]

[WPIMPINLINE:P1018062.jpg]