Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и начелници општина Социјалдемократске партије БиХ: начелник сарајевске Општине Центар Џевад Бећиревић, начелник сарајевске Општине Нови Град Дамир Хаџић, начелник Грачанице Нусрет Хелић, начелник Какња Менсур Јашарспахић, начелник Живиница Хасан Муратовић, начелник Вареша Хамдо Фатић и начелник Тузле Јасмин Имамовић потписали су данас Иницијативу "Градоначелници против визног режима за БиХ".

Иницијатива ће бити упућена градоначелницима главних градова држава Европске уније, градова побратима са Сарајевом и градова побратима са општинама у којима је на власти СДП.

Обраћајући се новинарима, градоначелник Сарајева Бехмен је истакнуо да "ова одлука Европске уније није против ниједног народа у Босни и Херцеговини, него против свих грађана наше земље" те је додао да је "тренутна власт искључиви кривац за овакву ситуацију":
– Док је Србија издала већ 800.000 биометријских пасоша, ми смо тек јуче били у прилици да видимо узорак будућег бх. биометријског пасоша!? – казао је Бехмен, те додао да "тврдње да је ово антимуслиманска, односно антибошњачка одлука амнестирају катастрофални нерад државних власти."

Начелник Тузле Јасмин Имамовић је казао да су "недужни грађани БиХ жртве неспособности и неефикасности тренутне власти":
– Грађани БиХ били су жртве колективне тортуре у виду опсаде. Данас су поново у ситуацији да немају слободу кретања, искључиво заслугом власти БиХ. Ово је брука, понижење за грађане који могу да имају само бх. пасош, као и за оне грађане који то своје право могу да остваре у Београду или Загребу, а не у Сарајеву – нагласио је Имамовић.

Армин Халитовић, Хамдија Липовача и Амир Захировић, начелници општина Босанска Крупа, Бихаћ и Вукосавље, који данас из оправданих разлога нису могли да присуствују састанку, накнадно ће потписати ову иницијативу.

ИНИЦИЈАТИВА "ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ ПРОТИВ ВИЗНОГ РЕЖИМА ЗА БИХ"

Свјесни, као и огромна већина грађана, да је државна власт непоправљиво неефикасна, ми начелници и градоначелници Социјалдемократске партије БиХ, једине мултиетничке странке у земљи, желимо овим путем да Вам пренесемо наше увјерење да је одлука Европске комисије да од свих бивших југословенских република задржи визни режим само за Босну и Херцеговину контрапродуктивна, кратковида и неправедна.

Одлука је контрапродуктивна јер изолацијом наше земље омогућава даљњу власт корумпираних етничких елита и политичких лидера, која се заснива управо на манипулацији страхом и незнањем и затварањем у етничке торове. Визни режим омогућава и олакшава такву врсту владавине, а понижавајући дуги редови испред амбасада европских земаља јачају осјећај запостављености и једноставно – вријеђају.

ЕУ кажњава грађане БиХ умјесто да казни власт која ни на који начин неће осјетити посљедице такве одлуке; штавише, оваква одлука је најбоља гаранција политичке дуговјечности елита и странака одговорних за овај катастрофални пропуст.

Европска комисија је у доношењу одлуке била кратковида и превидјела да ће овакав потез изазвати антиевропску хистерију у БиХ са једне стране и јачање стереотипа о нашој земљи као тобожњој муслиманској енклави у Европи, са друге стране.
Ни једно ни друго напросто не одговара стварности, али неодговорне политичке елите и медији већ данима увјеравају држављане БиХ исламске вјероисповијести да је ова одлука производ антиисламских стереотипа који су се сада увукли и у политички врх Европске уније. Истовремено, ова одлука шаље босанскохерцеговачким Србима и Хрватима поруку да своја основна права могу лакше да остваре као држављани сусједних земаља и тако директно подрива суверенитет Босне и Херцеговине.

Неправедна је јер Босну и Херцеговину кажњава зато што није у стању да испуни своје задатке као држава, истовремено награђујући државе које јој то онемогућују већ двије деценије.

Неправедна је зато што награђује Владу државе која активно скрива генерала Ратка Младића, осумњиченог за геноцид у Сребреници, а кажњава његове жртве директно кршећи вриједности на којима се заснива Европска унија.

Ми, босанскохерцеговачки социјалдемократи, вјерујемо да је будућност БиХ у Европској унији, али држимо да је у моралном смислу ова одлука еквивалентна ембаргу на оружје којим је грађанима БиХ током агресивног рата против наше земље током деведесетих година прошлог вијека одузето право на самоодбрану.

Стога, свјесни могућих посљедица, ми доље потписани тражимо од Вас да се придружите Иницијативи „Градоначелници против визног режима за БиХ“ и заузимајући се код Ваших државних влада да учине све и исправе ову одлуку, допринесете томе да се грађанима БиХ омогући да се уживајући право на слободу кретања први пут од стицања независности осјете као пуноправни Европљани.

Са поштовањем,

Сарајево, 21. јули 2009. године

Град Сарајево

Градоначелник, проф. др. Алија Бехмен

Општина Центар Сарајево

Начелник Џевад Бећиревић

Општина Нови Град Сарајево

Начелник Дамир Хаџић

Општина Грачаница

Начелник Нусрет Хелић

Општина Какањ

Начелник Менсур Јашарспахић

Општина Живинице

Начелник Хасан Муратовић

Општина Вареш

Начелник Хамдо Фатић

Општина Босанска Крупа

Начелник Армин Халитовић

Општина Тузла

Начелник Јасмин Имамовић

Општина Бихаћ

Начелник Хамдија Липовача

Општина Вукосавље

Начелник Амир Захировић