Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић уручио је данас признање „Почасни грађанин града Сарајева“ књижевнику и публицисти Предрагу Матвејевићу. Церемонија уручивања овог високог признања Града Сарајева била је уприличена у Загребу у Културно информативном центру Босне и Херцеговине, којој су присуствовале бројне званице, међу којима амбасадорица БиХ у Р Хрватској, Њ.Е. Азра Калајџисалиховић, градоначелник Загреба Милан Бандић, добитник признања „Почасни грађанин Сарајева“ 2013. Ђело Јусић, уредник и новинар Драго Пилсел, представници Града Сарајева: замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер, градски вијећници Мирослав Живановић и Сувад Керла, те многи други. „Као Сарајка изражавам задовољство и захвалност што је моје Градско вијеће додијелило признање овако великом човјеку, хуманисти и интелектуалцу“, казала је амбасадорица Калајџисалиховић.

Према Гојеровим ријечима „Матвејевић је европски интелектуалац, члан европског ПЕН-а, човјек који се бори за остварење европског хуманизма. Због тога га Сарајке и Сарајлије сматрају својим суграђанином. Признање Сарајева је и признање државе БиХ“. Гојер је такођер нагласио да је Матвејевић био уз Босанце и Херцеговце кад им је било најтеже и дигао је глас кад се зло наднијело над градом Сарајевом.

Исказујући понос и част што је добио ово признање од Сарајева – града његове љубави, али и његове патње, Предраг Матвејевић је истакнуо: „Три године сам студирао у Сарајеву и животни путеви однијели су ме на друга мјеста. Био сам у Сарајеву када је горила Вијећница и било ми је тада јако тешко. Никад није довољно изрећи лијепих ријечи о Сарајево колико то он заслужује!“

Градоначелник Загреба Милан Бандић изразио је задовољство и част што присуствује овако значајној пригоди у част изузетног човјека, Предрага Матвејевића.

[WPIMPINLINE:9047.jpg]

Иначе, Градско вијеће Града Сарајева, на сједници одржаној 31. јула 2013., донијело је Одлуку о проглашењу уваженог књижевника и публицисте, г. Предрага Матвејевића Почасним грађанином града Сарајева због његове, како је наведено у образложењу, „немјерљива доприноса стварању амбијента у свјетским оквирима за проток истине о агресији на државу Босну и Херцеговину“.