Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић потписали су данас на Палама Протокол о покровитељству 3. интернационалног фестивала еколошког и туристичког филма и промотивних спотова „ЈАХОРИНАФЕСТ 2009.“, који  ће се одржати на Јахорини, у периоду од 29. новембра до 02. децембра 2009. године.

“Са задовољством смо се придружили манифестацији која има привредно-културни, али и олимпијски карактер. Сарајево је олимпијски град, и околне олимпијске планине су наше заједничко добро, а заузимају и значајно мјесто у укупној туристичкој понуди. У питању је и интерес еколошке љепоте, и био би гријех не показати свијету ту љепоту”, рекао је између осталог том приликом градоначелник Алија Бехмен.

Према ријечима градоначелника Винка Радовановића, Град Сарајево и Град Источно Сарајево морају и треба да сарађују, а овај фестивал је идеална прилика за то јер се у оквиру њега промовишу туризам и екологија.
Један од покровитеља манифестације је и ОХР, а Високи представник упутио је кратку поруку да „Босни и Херцеговини треба баш оваква манифестација и сарадњи“.

Циљ Фестивала је да афирмише еколошке и туристичке вриједности  свих земаља свијета јер је еколошка средина мјесто живљења свих људи на свијету, али истовремено и најугроженије мјесто на планети. Поред такмичарског дијела програма, у коме се очекује педесетак филмова у званичној селекцији, биће организовано низ пратећих манифестација у вези са екологијом и туризмом.

Извор: Градска служба за односе са јавношћу