Упутивши препоруку Комисији за очување националних споменика БиХ, градоначелник Сарајева, Алија Бехмен придружио се ставу Градског вијећа по питању измјештања Сарајевске Хагаде из Земаљског музеја. Како је наведено у препоруци, Сарајевска Хагада је дио културно-историјске баштине овог града, Босне и Хереговине али и европске и свјетске цивилизације у цјелини. Њена вриједност је непроцјењива и надилази сваку могућност  исказивања њене духовне и материјалне вриједности и непоновљивости. Преживјела је све ратове и разарања овога града и земље, а својим животима сачували су је грађани Сарајева.

„Градско вијеће Града Сарајева и ја особно, као градоначелник, одбијамо сваку иницијативу, па и помисао да Сарајевска Хагада, без обзира у којем и каквом аранжману, уз какве и чије гаранције, напусти макар и за минуту свој град“, нагласио је градоначелник Бехмен.
 
Даље се наводи како град Сарајево има лоше искуство са наводним посуђивањем, уступањем, излагањем ван града вриједних експоната наше баштине.

„Оно што смо посуђивали у наводним културним размјенама, давали на рестаурацију, на процјену,  сада можемо да видимо у иностраним музејима и библиотекама (сјетимо се Исха-бегове вакуфнаме, збирке оријенталних рукописа С. Башагића,  нумизматичких збирки)“, истакао је градоначелник Бехмен.

Како је казано у препоруци, антички фриз са атинскога Партенона, хеленски рељефи и скулптуре непроцјењиве вриједности  још увијек се налазе у Британском музеју и поред свих напора грчке владе да се врате тамо одакле су прије два стољећа опљачкани и покрадени војном силом.

„Плашимо се да ће се у име наводне заштите и бриге за Сарајевску Хагаду, наћи разлог за њено невраћање, правдајући се свим могућим разлозима о економској и политичкој ситуацији у земљи и срамотној чињеници да је Земаљски музеј затворен. Нажалост, наша општа ситуација им иде на руку, даје им алиби за колонијално понашање према  културно-историјској баштини БиХ. Сарајевска Хагада, сасвим реално, може бити још једна фатална грешка коју не треба дозволити“, истакнуто је у препоруци.  

„У име Градскога вијећа Града Сарајева и у своје лично име, молимо Вас да пажљиво сагледате актуелне захтјеве везане за измјештање Сарајевске Хагаде изван Сарајева, без обзира гдје ће бити изложена, и имајте на уму да су наши ставови и препоруке у потпуној сагласности са мишљењем и вољом грађана Града Сарајева и Босне и Херцеговине“, казао је градоначелник Алија Бехмен у препоруци Комисији за очување националних споменика БиХ.