Тема Другог свјетског форума урбанизма који ће се 2014. године одржати у Сарајеву биће град Истанбул што је и потврдио његов градоначелник, Кадир Топбаш, који је иначе архитекта. Други свјетски форум урбанизма ће значајно допринијети промовисању Сарајева и као главног свјетског града урбанизма и мултикултуралности у врло симболичној години када ће Сарајево бити Европски мост култура. Ово је речено на недавно одржаном састанку Конститутивне генералне скупштине Асоцијације за сарајевске урбанистичке форуме (АФУС). 

Наиме, ранија асоцијација под називом „Парис.Метро.Сарајево“ промијенила је свој назив и статут у Асоцијацију за сарајевске урбанистичке форуме (АФУС), која ће дјеловати под високим покровитељством Министарства за град Француске, Група пријатељства Француска – Босна и Херцеговина, Националне скупштине и Сената Француске, Амбасаде Р Француске у БиХ и Амбасаде Босне и Херцеговине у Француској. За предсједника Асоцијације је изабран Нигел Аткинсон, а за почасне предсједнике Алија Бехмен, Жан-Пијер Дупорт, Францоа Лами, Марсел Рожемонт и Алмир Шаховић.

На састанку је такођер разматран Извјештај о одржаном Првом свјетског форума урбанизма, које ће Сарајево позиционисати као свјетски центар урбанизма и архитектуре и у којем ће се сваке двије године окупљати свјетски стручњаци и расправљати о актуелним темама.

Први сарајевски урбанистички форум назван “Сарајево дочекује Велики Париз”, одржао се  6. до 9. септембра, уз учешће више од 600 свјетских урбаниста, архитеката, експерата за заштиту околиша итд. Током Форума одржане су четири конференције о темама: амбиције Пројекта, Однос културе и културног насљеђа, Изазови модерног транспорта и Концепт модерне метрополе, те изложбе и филмске пројекције.