Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић одржао је данас прес конференцију на којој је први пут представљен званични програм „Сарајево – европски мост култура 2014.“ поводом обиљежавања сарајевског атентата и 100 година од почетка Првог свјетског рата, 30 година од одржавања XIV зимских олимпијских игара, 30 година међународног Фестивала „Сарајевска зима“, 20 година Сарајево Филм Фестивала, званичног отворења обновљене Вијећнице… „У 2014. години Сарајево је у центру свјетске пажње као културни, спортски и туристички центар Европе и свијета, и захваљујући удруженом напору свих наших институција ми ћемо то и бити. Град Сарајево ће у партнерству са домаћим и међународним институцијама обједињавати, усмјеравати и координирати свим дешавањима планираним у јубиларној 2014“, нагласио је проф. Комшић.

Истакнувши да је као градоначелник, али и грађанин Сарајева поносан што ће бх. пријестолница током јубиларне 2014. године бити европска и свјетска позорница бројних културних, меморативних, научних и спортских манифестација, проф. Комшић је казао: „Сарајево је симбол почетка и краја 20. стољећа, који је био драматичан, али и израз наде и увјерења да ће 21. стољеће бити период мира, плодне сарадње различитих заједница”. Зато желимо, поручује проф. Комшић, сви заједно из Сарајева послати поруку мира и солидарности, разумијевања и дијалога. „Сарајево ће опет бити мјесто према којем ће се окренути цијели свијет. Медији ће омогућити да Сарајево уђе у већину домова у Европи и свијету, како би се увјерили да је Сарајево отворен град, град толеранције, град гостољубивих и сусретљивих људи, град који је увијек био мјесто сусрета култура и цивилизација“, рекао је градоначелник.

 „Ми желимо показати да Сарајево има другачију перспективу од ратне: да су Сарајево и БиХ ипак успјели сачувати ону своју духовност која их је красила и ради чега је Сарајево једна од 10 најпожељнијих туристичких дестинација у свијету. Ви знате да су Сарајлије оцијењене као најгостољубивији грађани једног главног града. Убијеђен сам да ће наши грађани и даље бити отворени и срдачни према свима који ће ове године доћи у Сарајево, и да ћемо показати да и даље чувамо оно што је красило нашу земљу и град – заједнички живот различитих култура, традиција и религија. Сарајево је, то сад можемо слободно рећи, једино мјесто на свијету гдје је дошло до кохабитације ових разлика, и културних и цивилизацијских и религијских. Сарајево је једино мјесто гдје се грађански идентитет састојао у томе што је укључивао идентитет другог који је различити. То на свијету нигдје не постоји. Цијели свијет трага за таквим моделом живота и не може да га нађе. Морамо показати да смо још то што смо били, да то још увијек чувамо“, истакнуо је Комшић, те додао да су те поруке важне за младе људе, које требамо одгајати са новом позитивном свијешћу, универзалним вриједностима и новим отвореним перспективама.

[WPIMPINLINE:9054.jpg]

Секретар Градске управе Елвир Хаџиахметовић је укратко изнио програм манифестација, којим ће се обиљежити важни датуми у хисторији овога града, почев од 30. година 14. ЗОИ ’84. и међународног Фестивала „Сарајевска зима“, отварања обновљене Вијећнице, обиљежавања 100 година од сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата до обиљежавања 20. годишњице Сарајево Филм Фестивала.

У склопу пројекта „Славимо олимпизам – Олимпијски спортски викенд“, који ће Град Сарајево реализовати у сарадњи са ОК БиХ и Источним Сарајевом, у дане викенда 31. јануара до 02. фебруара, на Бјелашници и Јахорини, одржаће се ревијалне скијашке трке за дјецу уз дружење са бх. олимпијцима, а у дворани „Хуан Антонио Самаран“ међународно такмичење у умјетничком клизању. „На дан одржавања Олимпијаде, 07. фебруара, наши најмлађи становници ће бити у прилици да бесплатно клижу на Зетри у два термина (од 11.30 до 13.00 и од 16.00 до 18.30 часова), што ће бити поклон градоначелника проф. Комшића и Града Сарајева. У вечерњим сатима, уприличићемо и отварање изложбе \’Славимо олимпизам\’ бх. умјетника у Умјетничкој галерији БиХ“, казао је Хаџиахметовић.

Посебно и спектакуларно изненађење које је Град ове године приредио својим грађанима и гостима јесте „Ревија на леду“. У наш град први пут након олимпијаде 84.-те, долазе свјетски олимпијски прваци у умјетничком клизању Џејн Торвил и Кристофер Дин, који ће на годишњицу своје побједе, отплесати чувени „Болеро“ у „Зетри“. Поред њих, на ревији ће наступити и клизачи, британски шампиони – јуниори из Велике Британије заједно са клизачима из наше земље. Ревија ће означити почетак кампање за изградњу ледене дворане, неопходне регији Сарајево, на којој ће лед бити десет мјесеци годишње.

„На Дан Европе, 09. маја, свечано ћемо, након 18 година, отворити Вијећницу, која представља симбол страдања, али и уздизања и неуништивости Сарајева“, истакнуо је Хаџиахметовић.

[WPIMPINLINE:9055.jpg]

Додао је да све ове манифестације су дио програма обиљежавања 100. годишњице од сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата: „Током јуна одржаће се концерт Бечке филхармоније у Вијећници, свјетска премијера представе Бернард-Ханри Левија у Народном позоришту, научних скупови, изложбе савремене умјетности, низ регионалних концерата, бит ће представљено 14 филмова "Мостови Сарајева“…. Градови пријатељи, Фриедрихсхафен и Беч уприличиће изложбу Цепелина и изложбу “Достојанство човјека”.

У партнерству са престижном организацијом Тур де Франсеа, одржаће се и Сарајево Гранд Прих 2014., прва бициклистичка трка на нашим просторима, уз присуство једног броја бивших побједника ове велике спортске манифестације.

„С поносом прослављамо ове године и 20. рођендан најпознатијег сарајевског бренда, Сарајево Филм Фестивала – интернационалне смотре филмске умјетности по којој је овај град препознатљив и цијењен у свијету“, истакнуо је секретар ГУ Хаџиахметовић и закључио да је друга половина 2014. резервисана за одржавање културних манифестација од интереса за Град Сарајево, којима ће се обиљежити 60 година од потписивања Европске конвенције о култури.    

НАПОМЕНА:Програм обиљежавања годишњица у 2014. години, који ће се допуњавати и мијењати, можете погледати веб страници sarajevo2014.com, а све ваше упите везане за изјаве, гостовања, интервју примат ћемо на маил адресу:sarajevo2014@sarajevo.ba

[WPIMPINLINE:9056.jpg]