Danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija povodom održavanja 9.  meђunarodne konferencije Mreže balkanskih gradova BALCINET. U ime domaћina i organizatora Grada Sarajeva, novinarima su se obratili gradonaчelnica Sarajeva Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Mitroviћ.

На конФеренцији ће учествовати градоначелници и представници 14 балканских градова: Анкаре, Атине, Банја Луке, Источног Сарајева, Корче, Крајове, Ниша, Новог Сада, Сарајева, Скоплја, СоФије, Солуна, Тиране и Варне.

Радни дио конФеренције одржат ће се у петак, 14. новембра са темама: Права манјина и имиграцијске политике у великим градовима, Перспективе ЕУ за народе Балкана и балканске градове, Околишно загађенје и климатске промјене, Међубалканска, међуопћинска сараднја, те Балкански градови приступачни дјеци.

На самиту ће бити донесена Декларација и заклјучци. На крају конФеренције у Сарајеву, градоначелница Сарајева симболично ће предати заставу БАЛЦИНЕТ-а градоначелнику Солуна, чиме ће овај Град преузети улогу домаћина наредне конФеренције 2009. године и предсједаванје овом асоцијацијом наредних годину дана.

На КонФеренцији је најавлјено учешће министра иностраних послова БиХ, министра за лјудска права и избјеглице БиХ, као и директора Дирекције за еуропске интеграције БиХ.

Гости из балканских градова ће приликом боравка у Сарајеву имати прилику и да се упознају са градским пројектима, а у нјихову част бит ће организирана изложба у галерији Нови храм на којој ће бити изложене ФорограФије обновлјених Фасада у Сарајеву на зградама од културно-хисторијског значаја. Изложбу организира Завод за заштиту културно-хисторијског и природног наслјеђа Кантона Сарајево. Ова изложба ће бити отворена за јавност од 15. новембра.

Балцинет је међународна асоцијација која удружује 32 града из осам балканских држава (Грчка, Турска, Босне и Херцеговине, Србије, Албаније, Румуније, Бугарске, Македоније). Балцинет је асоцијација која је оФормлјена 2001. године, а Град Сарајево учествује у нјеном раду од 2002. године.

Цилјеви ове асоцијације, између осталог су: унапређенје добросусједских односа путем културне, поривредне и научне сараднје, приступанје ЕУ Фондовима кроз заједничке пројекте, аФирмација локалних, али и заједничких вриједности, те међусобна размјена искустава.

Интересантно је да су Сарајево кандидирали управо чланови Балцинета на 7. конФеренцији која је одржана 2006. године у Анкари. Тада је Сарајево у конкуренцији још четири града добило огромну већину приликом гласанја, што је још један показателј колико Сарајево као град добро котира у међународним оквирима. По том основу Сарајево је град који је Формално преузео предсједаванје овом асоцијацијом у 2008. години.

Извор: Служба за односе с јавношћу Града Сарајева