„Град Сарајево као мјесто сусрета различитих култура и цивилизација, као мјесто у којем се одувијек његује комшилук, као највећа тековина заједничког живљења на овим просторима, је идеалан за одржавање форума под називом \’Реацтивате Сарајево\’.  Због тога је Град Сарајево заједно са градоначелником проф. др. Ивом Комшићем прихватио почасно покровитељство овог еминентног скупа“. Замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер је овим ријечима поздравио учеснике Форума, који је данас почео са радом у Дому младих Скендерија. 

Домаћи и међународни експерти ће у наредна три дана обрађивати теме из области архитектуре, урбанизма и екологије у циљу представљања и оживљавања ресурса града Сарајева.

Помоћница градоначелника за урбано планирање и стамбене послове, Недрета Комарица, говорећи данас на тему „Потенцијали и изазови града Сарајева“, представила је актуелне развојне пројекте Града Сарајева:
„Покренули смо изградњу прве бициклистичке стазе у граду Сарајеву. Град Сарајево је титулар и Пројекта ревитализације Требевићке жичаре. Већ двије године радимо на осигуравању средстава за почетак градње Требевићке жичаре и успјели смо обезбиједити 3.800.000 швицарских франака што по курсу Централне банке износи преко седам милиона КМ”, истакнула је Комарица.

[WPIMPINLINE:100116.jpg]

Додала је да је Град прошлог мјесеца завршио пројекат постављања информативних табли са називима трамвајских стајалишта на свим трамвајским линијама: „ Ово је примјер како се с мало пара, може реализовати један ефектан пројекат у циљу унапрјеђења туристичке понуде града Сарајева, као и туризма који је данас, поред међународне сарадње, важан покретач економског развоја главног града БиХ“, навела је Комарица.

Помоћница градоначелника је овом приликом најавила „Дане енергетске ефикасности у Сарајеву“ са ГИЗ-ом средином септембра, у склопу којих ће се одржати међународна конференција, сајам енергетске ефикасности и едукативни програми о рационалном и „паметном”  коришћењу енергије. У свом обраћању је говорила и о динамици припрема Сарајева и Источног Сарајева за одржавање 13. Европског омладинског олимпијског фестивала (ЕYОF-а 2017), у склопу које је потребно обновити/изградити потребну инфраструктуру на Бјелашници, Јахорини и Игману. Комарица је казала да је Град Сарајево подржао идеју младих и предузетних људи, који су се окупили у ХУБ-у 387, да се Сарајево придружи „породици паметних градова“ у Европи и свијету.

„Обзиром на специфичност географског положаја града Сарајева, желимо створити једну компатибилну урбану цјелину, која ће истовремено задовољити критерије естетике, функционалности, енергетске одрживости и бити погодно за здравље наших суграђана“, истакнула је на крају свог обраћања Недрета Комарица те се захвалила Амбасади Швајцарске у БиХ, те бројним организаторима, који су уложили немјерљив труд за одржавање овог, за град Сарајево, значајног међународног форума.