На Дан Европе и Дан побједе над фашизмом, 9. маја/свибња 2014. године, биће поновно отворена зграда сарајевске Вијећнице музичко-сценским спектаклом са почетком у 19.00 часова на отвореној сцени код ове прелијепе грађевине, која је била не само свједоком већ и актером свих оних догађаја који су се у претходном вијеку десили у Сарајеву. Тим поводом данас је у аули Вијећнице одржана пресс конференција, на којој су се новинарима обратили проф. др. Иво Комшић, градоначелник Сарајева, Мирела Трепанић, режисерка догађаја отворења Вијећнице и Самра Бучан, директорица и диригентица Сарајевске филхармоније.  

[WPIMPINLINE:9264.jpg]

Градоначелник Комшић сматра да нема примјеренијег датума за званично отворење овог свјетског симбола сусрета цивилизација. „Вијећница, као архитектонско, али и умјетничко дјело, представља симбол цијеле Босне и Херцеговине, она синтетизира историју земље, а посебно Сарајева. Оваква обновљена Вијећница показује да је Сарајево увијек побјеђивало зло и фашизам. Они који су \’92. палили Вијећницу, нису палили само зграду, него и историју, традицију и културу наше земље. Вијећница је поново у пуном сјају, онаквом каквом је била када је први пут отворена. Сигурно је да ће бити једна од најљепших вијећница у Европи\’\’, казао је Комшић, те додао како Вијећница неће бити само административни центар Градске управе, него ћу у јој сједиште имати и Национална универзитетска библиотека, као и Музеј града Сарајева.

[WPIMPINLINE:9265.jpg]

Према ријечима младе режисерке Миреле Трепанић, читав је програм свечаног отворења Вијећнице базиран на младим, али и доказаним умјетницима Сарајева и Босне и Херцеговине.
„Нашим суграђанима и гостима града приредићемо прави музичко-сценски спектакл који ће представљати иновативни спој попа, рока и хип хопа, филмских евергрина, класичне музике и севдалинке у новом руху. Учествоваће око 200 младих креативаца: хор Средње музичке школе у Сарајеву, бенд Maximum Power, плесне тачке изводиће Sreet Feet Academy, Hip Hop Dance Development Центар и клуб „Асторија“. Поносна сам што ће у програму учествовати велика сарајевска глумица и овогодишња добитница Шестоаприлске награде Града Сарајева Нада Ђуревска, сарајевски виолончелиста Ведран Смајловић, који је свирао у разрушеној Вијећници, сопранистица Аида Чорбаџић и виолончелисткиња Селма Алић…. Програм ће почети фантастичним концертом филмске музике Сарајевске филхармоније на отвореној сцени код Вијећнице. Такође, премијерно ће бити приказан и документарни филм о Вијећници Валеријана Жује, који је коаутор Монографије о Вијећници која ће се ускоро промовисати. Програм завршавамо једним изненађењем – креативним видео артом у трајању од десет минута“, казала је Мирела Трепанић и додала да наши суграђани и гости града ће програм моћи пратити на платоу испред Вијећнице преко лед екрана. Такође ће бити реализиран и пријенос уживо путем БХРТ-а, покровитеља и партнера ове манифестације. Пријенос ће ићи и у евровизијску размјену, дакле све земље Европе и свијета, као и на Ал Јазеери.

[WPIMPINLINE:9266.jpg]

Сарајевска филхармонија је у више наврата свирала у згради Вијећнице. Један од њених најупечатљивијих наступа јесте из јуна 1994., када је у разрушеној згради Вијећнице под диригентском палицом великог Зубина Мехте извела Моцартов Реквијем.
На дан отворења Вијећнице Сарајевска филхармонија поклања грађанима, по први пут у својој историји, концерт филмске музике на отвореном. Тим поводом присутнима се обратила и директорица и диригентица Сарајевске филхармоније, Самра Бучан. „Вијећница је зграда неописиве љепоте. То је мјесто наде и инспирације за све, а посебно за умјетнике. Оног тренутка када је срушена, она је постала болна рана цивилизираног свијета. Сарајевска филхармонија и Вијећница посједују вриједности и љепоте које су непролазне, које имају сталну вриједност. Сада када је Вијећница обновљена, поносни смо што ћемо бити дио ове манифестације“, казала је Самра Бучан.

[WPIMPINLINE:9267.jpg]