Поводом овогодишњег Јахорина Филм Фестивала који ће одржати од 26. до 29. септембра, данас је у просторијама Collegium artisticuma организована прес конференција којој је у име Града Сарајева, једног од покровитеља фестивала присуствовао замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји. Како је истакао замјеник Камочаји, Град је почаствован што је дио овако значајног догађаја који је већ постао традиционалан. „Са задовољством смо се придружили овој манифестацији која има привредно културни и еколошки карактер, те која додатно јача добре односе Града Сарајева и Града Источног Сарајева. Ово је само један у низу пројеката у којима заједно партиципирамо. Фестивал, као промотор еколошког и туристичког филма даје нам додатни подстрек још снажнијој заједничкој сарадњи на афирмацији наших еколошких и туристичких вриједности“, казао је Камочаји.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић је изјавио како градови Сарајево и Источно Сарајево већ неколико година имају сарадњу на високом нивоу те како су пројекти из области туризма препознати као заједнички интерес за развој оба града.

Присутнима се обратио и овогодишњи предсједник жирија, амбасадор Бразила у БиХ, Њ.Е. Хосе Линдгрен – Алвес који је истакао како је са задовољством прихватио позив да буде предсједник жирија једног фестивала који има за циљ промоцију туризма и очувања животне средине. Академик Сулејман Реџић у својству једног од чланова жирија, изјавио је како овај фестивал афирмише процесе интеграције и реинтеграције те да наша земља има изванредан потенцијал за развој еколошког туризма.

Поред такмичарског дијела програма у коме се очекује осамдесет филмова у званичној селекцији, биће организовано низ пратећих манифестација везаних за екологију и туризам. Редитељи из земље и иностранства, продуценти, новинари, туристички радници имаће прилике да уживају програму који је за ту прилику осмишљен од стране организатора. Организоваће се излети аутобусом по олимпијским борилиштима, али и округли сто о теми екологије и регионалног туристичког развоја, као и едукативни семинар Савремени свјетски трендови у производњи туристичких филмова, намијењен туристичким радницима из  Босне и Херцеговине.