Свечаном церемонијом у склопу које су предвиђене умјетничке изложбе, музички програм, видео-мапинг, дјечије радионице и перформансе, вечерас (четвртак) 28.05.2015. године у 18.00 часова у Историјском музеју, отвориће се међународни форум под називом „Реактивате Сарајево“. У циљу представљања и оживљавања потенцијала града Сарајева, на Форуму, који ће трајати до 31.05.2015. године, обрађиваће се теме попут урбаног планирања, културно-историјског наслијеђа, енергетске ефикасности, екологије и одрживог туризма, градског саобраћаја, инфраструктуре на олимпијским планинама, пројекта Сарајево Смарт Сити и др.

У петак, 29.05.2015. године у 10.00 часова, у Дому младих Скендерија, замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер и помоћница градоначелника за урбано планирање, Недрета Комарица, поздравиће учеснике Форума у име Града Сарајева као почасног покровитеља овог значајног догађаја.

Помоћница градоначелника г. Комарица ће имати и обраћање на тему „Потенцијали и изазови града Сарајева“, у склопу које ће представити актуелне развојне пројекте Града Сарајева: изградњу прве бициклистичке стазе, Пројекат ревитализације Требевићке жичаре, Пројекат постављања информативних табли са називима трамвајских стајалишта, озвучење најфреквентнијих раскрсница, активности Мреже енергетски ефикасних  главних градова у југоисточној Европи, чији је члан Град Сарајево, као и динамику припрема за 13. Европски омладински олимпијски фестивал ЕYОФ 2017., и Сарајево као све привлачнија туристичка дестинација.

Финансиран од стране Швицарске националне знанствене фондације (СНСФ) и Швицарског министарства вањских послова (ЕДА) преко Швицарске амбасаде у Сарајеву, Форум организује Урбан-Тинк Танк, Катедра архитектуре и урбаног дизајна на ЕТХ Зурицх, у сарадњи са интернационалним и локалним партнерима, као прилику за сусрете, размјену и иницирање нових идеја и технологија. 

Позивамо Вашу екипу да медијски попрати овај догађај и о њему обавијести јавност.