Делегација Града Сарајева, предвођена замјеником градоначелника Мирославом Живановићем и градским вијећником Игором Стојановићем, учествовала је у свечаном обиљежавању 200. годишњице постојања побратимског града Фридрихсхафена. Град Сарајево је први град са којим је Фридрихсхафен прије 39 година успоставио побратимске односе који се врло успјешно и интензивно његују захваљујући обостраној преданости и искреној вољи грађана и грађанки оба града. У програму је, под покровитељством Града Сарајева, учествовало и културно-умјетничко друштво „Жељезничар“ из Сарајева са изабраним програмом народних игара и пјесама, којим је представљена културна традиција Босне и Херцеговине и Сарајева. Свечаном скупу, којем је присуствовало око 900 званица, у име Града Сарајева и градоначелника, обратио се и замјеник градоначелника Живановић који је том приликом изјавио:

„Град Фридрихсхафен, међу 26 градова побратима, заузима посебно мјесто, заслужено 39 година дугим његовањем међусобног поштовања, разумијевања и помагања. Изузетно цијенимо доброчинство и несебичну подршку Града и грађана партнерског града Фридрихсхафена. Захваљујемо на разноврсним видовима досадашње помоћи, чију вриједност је тешко набројати, али издвојићу овом приликом подршку Дому здравља “Омер Маслић”, Дјечијем дому Бјелаве, те отворење Чесме пријатељства у облику цепелина, симбола града Фридрихсхафена. Из овог камена тече вода која представља симбол живота и симбол пријатељства наша два града”.

Живановић је подсјетио на 2008.г. када је ЗЛАТНИ ГОЛУБ МИРА симболично увезао три града: Фридрихсхафен – препознатљив по цепелину, Хајден по оснивачу Међународног Црвеног крста/крижа г. Хенри Дунанту и Сарајево – по зимским олимпијским играма.

„Сарајево је и град носилац поруке мира, који је у октобру 2009.године увео Град Фридрихсхафен у МЕЂУНАРОДНУ АСОЦИЈАЦИЈУ ГРАДОВА НОСИЛАЦА ПОРУКЕ МИРА, да би заједно учествовали у племенитој мисији јачања улоге градова у креирању културе мира у свијету, промовисали разумијевање и солидарност међу људима, његовали дух мира, толеранције и мултикултуралног уважавања”, истакнуо је у свом пригодном обраћању замјеник градоначелника Сарајева Живановић.

Посјета делегације је искоришћена и за разговоре и дружење са члановима и чланицама удружења грађана „Про Сарајево“, као и за договор са званичницима Града Фридрихсхафена о будућим облицима сарадње и програму обиљежавања 40-те годишњице побратимства градова.

[WPIMPINLINE:7593.jpg]