Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјаном Љујић Мијатовић и Салком Никшићем  данас су уприличили пријем за вишечлану делегацију градских вијећника побратимског Града Истанбула. Пријему су још присуствовали замјеник градоначелника Мирослав Живановић, предсједница и чланови Комисије за међународну сарадњу Градског вијећа Лејла Сомун – Крупалија, Игор Стојановић и Ведрана Викић,  те секретари Градског вијећа и Градске управе Сафет Крајишник и Милорад Којовић. У истамбулској делегацији се налази 17 вијећника, а предводи их градска вијећница Дериа Јаник.  

[WPIMPINLINE:8376.jpg]

Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјана Љујић Мијатовић гостима из Истанбула је пожељела добродошлицу и угодан боравак у Сарајеву, те их је кратко упознала са функцијама и дјеловањем Градског вијећа Града Сарајева.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен осврнуо се на петнаестогодишње побратимске односе између Сарајева и Истанбула и сарадњу која је из њих произашла. Такођер их је упознао са актуелним пројектима Града Сарајева, међу којима су обнова сарајевске Вијећнице и ревитализација требевићке жичаре.

Градоначелник Бехмен вијећнике из Истанбула је упознао са припремама за пројекат „Сарајево – европски мост култура 2014.“, те је упутио позив побратимском Граду Истанбулу да се одређеним садржајима представи на овој врло значајној и вишеструко симболичној манифестацији за Сарајево.

Градска вијећница Дериа Јаник захвалила је у име своје делегације на пријему, те истакнула како се њене колеге вијећници у Сарајеву не осјећају као странци, посебно из разлога што многи од њих потјечу са ових простора. Казала је како ће позив градоначелника Бехмена пренијети градоначелнику Истанбула Кадиру Топбашу увјерена како ће Истанбул подржати Сарајево у његовом програму 2014. баш као што је подржао кандидатуру Сарајева за Европску пријестолницу културе.

[WPIMPINLINE:IMG_1485.jpg]

Делегација градских вијећника побратимског Града Истанбула данас је обишла хисторијске локалитете и неке од сакралних објеката на подручју града. Такођер ће посјетити Интернационални универзитет Сарајево, Мостар и Благај, Почитељ, Дубровник и Сребреницу.

Сарајево и Истанбул су градови побратими од 1997. године. Осим Истанбула Сарајево је побратим још са Анаром, Бурсом и Коњом из Републике Туркске.

[WPIMPINLINE:IMG_1458.jpg]