На позив градоначелника Аушвица Јануша Марсзалека, замјеник градоначелника Града Сарајева Мирослав Живановић присуствује церемонији поводом обиљежавања 65. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц-Биркенау и Дана сјећања на Холокауст. Током боравка у Аушвицу, доградоначелник Мирослав Живановић у име Града Сарајева учествује и у раду Извршног одбора Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира (ИАПМЦ). Делегација ИАПМЦ-а данас је положила вијенце на споменик подигнут жртвама погинулим у кампу 4. у периоду 1941.-1945.г., на споменик војницима Црвене армије који су погинули приликом ослобађања Аушвица и на споменик посљедњим погинулим логорашима.

Доградоначелник Живановић је указао да су расизам, антисемитизам и шовинизам још увијек присутни на тржишту идеја у Босни и Херцеговини и након небројено много жртава и крви невиних проливене у другој половини XX вијека. Такође је додао да је Босна и Херцеговина једна од малобројних земаља на свијету која се сама ослободила од нацистичке и фашистичке окупације прије 65 година. Антифашистичке вриједности и тековине за које су се тада изборили најнапреднији међу Србима, Хрватима, Бошњацима, Јеврејима и осталима поново су угрожене и наш је заједнички задатак да се изборимо за њихово мјесто у друштву.
  
Састанак Извршног одбора Асоцијације ИАПМЦ отворио је предсједник Алфред Мардер, који је у свом обраћању указао на идеје и циљеве Асоцијације, која се заснива на залагању за забрану употребе нуклеарног наоружања, промоцији солидарности, толеранцији, супротстављању сиромаштву и незапослености. Извршни одбор ИАПМЦ-а разматрао је стратегију наступа на Конференцији о нуклеарном разоружању која ће, у организацији бројних невладиних организација из цијелог свијета, бити одржана у Уједињеним нацијама у Њујорку, у периоду од 29.04. до 03.05.2010.године.

Такође, ИАПМЦ је подсјетио да се Свјетски дан мира, 21. септембар, треба свечано обиљежавати у сваком граду, симболичном садњом дрвета. ИАПМЦ ће, такође, водити акцију у којој ће градска вијећа свих градова чланица Асоцијације разматрати и усвојити Резолуцију о укидању нуклеарног наоружања.