Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић примио је данас у Градској управи представнице Удружења за културу и умјетност “Црвена” које су прошле године регистровале умјетнице, културне раднице и активисткиње у нади да ће заједничким дјеловањем креирати просторе у којима ће промовисати независну културу и умјетност, али и радити на активностима које су усмјерене на развој и унапређење наше земље. Пријему су присуствовали и представници организација – партнера Удружења “Црвена” из Белгије, Француске и Србије  са којима су осмислиле пројекат “Фериа де Фронтерас” који је фокусиран на културну сарадњу и размјену и то на пољу музике и визуелних умјетности. Фериа де Фронтерас је, како је појашњено на пријему, пројекат који ће се бавити границама, а унутра којега ће ЦРВЕНА имати одговорност да селектује радове и курира изложбе у Белгији, Француској, Србији и БиХ.

Замјеник градоначелника је саговорнике упознао са пројектима из области културе који су од интереса за Град Сарајево, попут кандидатуре Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014., Музеја модерне умјетности АРС АЕВИ, виртуелног Музеја опсаде Сарајева 1992.-1996. С тим у вези, предложено је да се у европски културни програм укључе и ови пројекти.

С обзиром да је град Монс (Белгија)  номинован за Европску пријестолницу културе 2015., отвара се могућност успостављања културне сарадње између Сарајева и овог белгијског града. 

Град Сарајево ће координисати комуникацију са осталим државним министарствима, да би се Удружењу ЦРВЕНА прикупила финансијска средства неопходна за реализацију културног програма. Предложено је организовање састанка или воркшопа у просторијама Градске управе, на коме би другим заинтересованим организацијама и удружењима презентовали своје активности и искуства.

[WPIMPINLINE:7664.jpg]