Форум донатора активних на подручју Средње и Источне Европе те земаља бившег Совјетског савеза „Grantmakers East Forum 2012“  одржао се у Сарајеву од 19.-21. септембра 2012. године. Сарајево и Фондација Мозаик су угостили 150 представника донатора, који су искористили прилику да се повежу са колегама из региона те размијене идеје и искуства приликом додјеле грантова у овом дијелу Европе. Анализирајући разне аспекте демократије, од улоге цивилног друштва у консолидирању демократије у пост-совјетским друштвима до економске неједнакости, недостатка демократије и концепта пост-демократије на подручју Европе, учесници су имали прилику сагледати и властиту улогу у осигурању учешћа грађана у процесима доношења одлука, као повезнице државе и грађана. Ријеч добродошлице овогодишњим учесницима Форума упутили су Мирослав Живановић замјеник градоначелника града Сарајева, Хаки Абази, предсједавајући Управног одбора ГЕФ-а и Зоран Пуљић, директор Фондације Мозаик. 

У свом излагању Мирослав Живановић у име Града Сарајева и градоначелника Алије Бехмена зажелио је добродошлицу учесницима, као и захвалност организаторима на њиховим напорима и активностима истичући да је Сарајево одлично мјесто за покретање дискусије о демократији с једним од главних циљева за изградњу друштва на чврстим темељима.

[WPIMPINLINE:8374.jpg]

Сарајево је одабрано да буде овогодишњи домаћин ГЕФ-а, јер је главно сјециште друштвених и културних збивања Босне и Херцеговине, са великим утицајем на регионалну политику, образовање, медије, моду, науку и умјетност. Град је одиграо кључну улогу како у древној тако и у модерној хисторији Европе, а 2011. године постао је први град ван Европске уније који је номиниран за Европски град културе.