Замјеник градоначелника Сарајева Абдулах Скака је заједно са премијером Кантона Сарајево Елмедином Конаковићем боравио у званичној посјети граду Истанбулу гдје се састао са градоначелником Истанбула Кадиром Топбашом. Ово је била прилика да се наставе договори о међусобној сарадњи те још једном упути захвалност за помоћ и подршку коју Истанбул пружа Сарајеву. Доградоначелник Скака се захвалио Управи и пријатељском народу Истанбула на донацији од 30 функционалних и квалитетних „мерцедесових“ аутобуса, који су током протекле двије године испоручили сарајевском кантоналном предузећу ГРАС.

Ова донација је проширена са још 15, који су ових дана стигли у круг овог предузећа. Испоручени аутобуси су резултат договора постигнутог приликом сусрета градоначелника Сарајева Иве Комшића и амбасадора Турске у БиХ, Њ.Е. Цихада Ергинај-а у августу 2014. године.

“Захваљујући партнерским и пријатељским везама са Градом истанбулом, Град Сарајево помаже ГРАС-у да обнови возни парк, а самим тим да грађанима Сарајева пружи комфорнији јавни пријевоз, смањи гужве и омогући им да брже и сигурније стигну на своја одредишта”, истакнуо је доградоначелник Скака, те додао да је бх. пријестолница спремна за одржавање „Дана Истанбула у Сарајеву“.

Топбаш је казао да је предузеће за јавни саобраћај (ИЕТТ) града Истанбула спремно да пружи помоћ и искуства и у другим сегментима функционирања јавног градског пријевоза: у штампању, систему наплате и контроли карата те ефикаснијем систему паркирања.
Градска управа Истанбула је показала посебно разумијевање када је у питању унапређење комуналне инфраструктуре. Кроз донацију водомјера ВИК-у, најављена је даља подршка сарајевској комуналној привреди, од одвоза смећа, изградње депонија и производње електричне енергије на њима, те ефикаснијег система водоснабдијевања. Сарадња се одвија и у области образовања, кроз опремања школа, усавршавање размјене студената и професора.
 
"Увијек нам је драго дочекати и разговарати са пријатељима из Сарајева. У тренутним околностима та пријатељства нам још више значе. Наша сарадња, сигуран сам, може бити само још јача и већа", поручио је градоначелник Топбаш.

Овом приликом, уиме Града и Кантона Сарајева, исказана је подршка институцијама Града Истанбула и државе Турске, солидарност са њеним грађанима у њиховој борби за очување државе и њених демократских начела.

Доградоначелни Скака и премијер Конаковић, у пратњи домаћина градоначелника Топбаша, одали су почаст те посјетили и положили цвијеће на  мјесто са фотографијама и именима погинулих у недавном покушају војног удара у овој у земљи.

"Градови Сарајево и Истанбул су током хисторије повезани бројним нераскидивим везама. Грађани ових градова показали су храброст и одлучност у тешким временима. Једни и други својим животима зауставили су покушај уништавања демократских принципа", истакао је доградоначелник Скака у својој поруци подршке градоначелнику Истанбула и грађанима Турске.