Замјеник градоначелнице Сарајева Јосип Јуришић примио је данас новоименоване амбасадоре БиХ: Ивану Леви (Израел) и Миранду Сидран (Холандија), и генералног конзула у Штутгарту Хариса Халиловића, те им честитао и пожелио успјешан рад на новој дужности. Током пријема разговарало се о улози амбасадора на промовиранју Сарајева као главног града БиХ и на капитализацији вриједности којима се може допринијети позитивном имиджу Сарајева и Босне и Херцеговине.

Доградончелник Јуришић указао је на све присутнију дипломацију градова, која данас представлја један од најзначајнијих сегмената међународне сараднје.

– Град Сарајево очекује Вашу подршку кад је ријеч о успоставлјанју нових или интензивиранју већ постојећих економских, културних, спортских, инФормативних  веза, те контаката између универзитета и научно-истраживачких институција у градовима и землјама у које сте упућени – истакао је Јуришић, те посебно указао на промовиранје све богатије туристичке понуде града Сарајева.

Доградоначелник је истакао да Сарајево и градови Ден Хааг, Јерусалим и Штутгарт имају доста тога једни другима понудити и зближити се у разним сФерама живота.

– У послједнје вријеме, захвалјујући градоначелници Боровац, успоставили смо јако добре везе са Ден Хаагом, с којим договарамо гостованје Хашког театра и изложбе познате Хашке школе која би обухватала Рембрантова дјела. Недавна посјета државних службеника Града Ден Хаага Сарајеву резултирала је најавом да ће једна сарајевска среднја школа бити опремлјена са 40 компјутера – истакао је Јуришић те подсјетио и на могућност похранјиванја документације Хашког трибунала у Сарајеву.

Везе су успоставлјене и са Јерусалимом учешћем градоначелнице Боровац на КонФеренцији градоначелника, а контакти се могу интензивирати сараднјом између универзитета и клиничких центара. Што се тиче Нјемачке, Сарајево има најјаче и најдуже побратимске везе са фриедрицхсхаФеном, WолФсбургом и Магдебургом, које ће продублјивати конкретним пројектима. 

Данас присутни новоименовани бх. амбасадори и конзул захвалили су се на деталјној презентацији о граду Сарајеву, те истакли да је Градска управа реФерентно мјесто гдје уистину могу  уз потребне инФормације добити и сваки други вид подршке.

Извор: Служба за односе с јавношћу Града Сарајева