У недјељу 20. априла бит ће тачно 118 година, када је барун Јоан Апел свечано отворио сарајевску Вијећницу, која представља најљепши и најрепрезентативнији објекат из аустро-угарског периода грађен у псеудо-маурском стилу. На Дан Европе и побједе над фашизмом, 9. маја свечано ћемо, након 22 године од када је спаљена, односно након 18 година обнове, отворити Вијећницу, која представља симбол страдања, али и уздизања и неуништивости Сарајева. Град Сарајево припрема пригодан програм церемоније отварања овог симбола града Сарајева, за коју међу грађанима, туристима и гостима града влада велико интересовање, а свој долазак су већ потврдиле и бројне званице из земље и свијета.

У току су радови унутар објекта који се изводе у склопу посљедње, четврте фазе обнове. Ових дана завршено је осликавање зидова дуж централног степеништа, те постављен паркет (храстов, прва класа) у свечаној сали, у сали гдје ће се одржавати сједнице Градског вијећа Града Сарајева, те у кабинетима градоначелника и предсједавајућег ГВ-а. Протекле седмице почео је и технички пријем ИВ завршне фазе обнове Вијећнице.

[WPIMPINLINE:9245.jpg]

С обзиром да је Град Сарајево имао улогу лидера у покретању обнове Вијећнице, градоначелник Сарајева Иво Комшић се овом пригодом захваљује бројним партнерима и пријатељима за пружену материјалну и сваку другу подршку у реконструкцији овога објекта: Европској унији, Републици Аустрији, Краљевини Шпанији и Мађарској, потом градовима: Будимпешти, Подгорици, Бечу, Прагу, Љубљани, Тирани, Никозији и Печуху, библиотекама Србије, Француске, Аустрије, Холандије, Кипра и Норвешке, амбасадама Хрватске, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, Друштву за обнову Вијећнице из Аустрије, Друштву пријатеља за међурелигијско разумијевање „Абрахам” из Њемачке.

Поред Града Сарајева, од домаћих институција, обнову Вијећнице помогло је Министарство просторног уређења и заштите околиша Кантона Сарајево, Завод за заштиту културно-хисторијског и природног наслијеђа КС и Федерално министарство културе и спорта. 

[WPIMPINLINE:9247.jpg]