Бечка филхармонија, Град Сарајево, јавни радиотелевизијски сервиси Босне и Херцеговине, Француске и Њемачке, те Европска унија јавних емитера заједно организују јединствени концерт у Сарајеву, у јуну 2014. – поводом комеморације и обиљежавања 100-годишњице од почетка Првог свјетског рата. У суботу, 28. јуна 2014., тачно стотину година након сарајевског атентата, најчувенији аустријски оркестар  –  Бечка филхармонија, којом ће дириговати Франз Велсер-Мост, хор Опере Народног позоришта Сарајево, јавни емитери Босне и Херцеговине, Њемачке и Француске, послаће грађанима Сарајева, БиХ и свима у свијету јединствену музичку поруку мира и интернационалног пријатељства.

Дјела славних аустријских, њемачких и француских композитора биће на програму концерта који ће бити одржан у сарајевској Вијећници, архитектонском и историјском обиљежју главног града БиХ. Велики видео екрани изван зграде Вијећнице пружиће свим грађанима и посјетиоцима Сарајева могућност да у фестивалској атмосфери љетне ноћи уживају у концертном спектаклу бечких филхармоничара.

БХРТ, ЗДФ и Франце Телевисионс ће заједно продуцирати телевизијски пријенос концерта из сарајевске Вијећнице, а путем мреже ЕБУ-а, сигнал из Сарајева гледаће и слушаће милиони људи широм свијета. 

Бечка филхармонија, Град Сарајево, БХРТ, ЗДФ и Франце Телевисионс имају намјеру не само да обиљеже датум једне велике историјске трагедије, већ првенствено да овим концертом славе рођење нове Европе и новог вијека мира. Сјећања ће бити обиљежена надом за мирну будућност и уједињени континент