Међурелигијско вијеће Босне и Херцеговине осудило је разбојнички упад у Катедралу Срца Исусова у Сарајеву, који се догодио у ноћи између 23. и 24. фебруара, те изразило подршку органима гоњења и правосуђу да што прије пронађу и процесуирају починиоце. У оквиру пројекта "Мониторинг напада на вјерске објекте у земљи и друга мјеста од значаја за цркве и вјерске заједнице", чланови Међурелигијског вијећа посјетили су данас мјесто напада заједно са представницима Града Сарајева и Општине Стари Град, на чијем је подручју ова катедрала, један од националних споменика БиХ. Намјера је да заједничком осудом и ангажманом представника вјерских заједница и цркава, надлежних органа власти те медија буде обезбијеђена боља заштита свим вјерским објектима широм БиХ.

Предсједник Јеврејске општине у Сарајеву Борис Кожемјакин сугерисао је медијима да напад не посматрају сензационалистички већ као разбојништво, мада он не пориче да се слични догађаји дешавају често у подручјима у којима су одређене вјерске заједнице, условно речено, мањинске.

Напад је осудио и пречасни Анте Мештровић, ректор Катедрале, који сматра да оваква недјела показују  одсуство поштовања према свему што је свето. Он је објаснио да су починиоци обили касице у објекту, али се нису нарочито окористили.

Оштру осуду изразио је и главни имам Ферхадија џамије Мурис Хаџибашчаушевић, а он наглашава да треба санкционисати починиоце сличних инцидената и напомиње да су толеранција и суживот на овом тлу његовани вијековима.

Парох сарајевски Вања Јовановић нагласио је значај мониторинга као пилот пројекта, а његови ће резултати одаслати слику цијелом свијету о нападима на вјерске објекте у нашој земљи.

Што се тиче представника градских и општинских власти,  такође су здушно осудили напад, а замјеник сарајевског градоначелника Игор Камочаји  најавио је постављање уређаја за видеонадзор на вјерским објектима који су најчешће мета напада провалника.

Извор: ФЕНА