У Дому оружаних снага од 11. до 14.04. у склопу програма обиљежавања Дана града Сарајева, одржан је 4. Сарајево International Guitar Фестивал 2014. Покровитељ овог културног догађаја је Град Сарајево а организатор Удружење гитариста у ФБиХ. Паралелно током четири фестивалска дана, на Музичкој академији у Сарајеву, одвијао се едукативни и такмичарски програм у шест категорија. Ученици и студенти из 11 земаља Аустрије, Словеније, Чешке, Словачке, Румуније, Бугарске, Турске, Мексика, Србије, Хрватске и БиХ, имали су прилику унаприједити своја знања и вјештину музицирања кроз радионице са врхунским гитаристима данашњице, а најбољи су освојили вриједне награде.

Прве фестивалске вечери, након свечане церемоније отварања, сарајевској публици се представио млади руски гитариста Антон Баранов. На свом премијерном наступу у Сарајеву, извео је дио класичног репертоара који је и централни фокус његовог умјетничког рада, а чине га дјела Легнаније, Смирнова, Лобета, Бариоса, Москардинија, Санторсоле. 

Другу вечер, публика је имала прилику слушати интерпретације два млада умјетника. Словенски гитариста Јуре Церковник својим интерпретацијама дјела Скарлатија, Бацха, Регондија и Д\’Ангела публику је провео кроз хисторију музике за класичну гитару. Концертом  Бориса Тешића завршена је друга фестивалска вечер, а његов наступ био је у знаку најзначајнијих дјела мајстора музике за гитару, Бариоса и Тареге.

Успјешни шкотски класични гитарист, Матју Мекалистер, трећу је ноћ Фестивала учинио посебно занимљивом изводећи дјела инспирирана келтском традиционалном музиком те дјела гитариста-композитора, Брауера, Товнера и Лаура.

Директор Фестивала Ђани Шеху, предсједник жирија Костас Котсиолис, те представник компаније Д’Адарио, партнера Фестивала, Томас Оферман, посљедњу фестивалску вечер, објавили су резултате финалне етапе такмичења у 6. категорији. Прву награду која подразумијева концерт на наредном издању СИГФ-а, потом концерт на Фестивалу гитаре у Постојни (Словенија), те учешће на највећем свјетском гитаристичком такмичењу, Guitar Foundation of America, које ће се ове године одржати у Лос Ангелесу, освојио је мексички гитариста Оман Лара Камински. Другу награду освојио је аустријски гитариста Реинер Мариа Зетбауер, а треће мјесто припало је Милошу Зубцу из Србије.

Након церемоније проглашења побједника услиједио је наступ Пака Сека, шпанског гитаристе и композитора. Својим наступом свечано је затворио 4. Сарајево International Guitar Фестивал а публика је имала прилику чути његова властита дјела, често инспирисана традиционалним звуцима Андалузије и фламенком. Бројни љубитељи музике за гитару, четири фестивалске вечери свједочили су врхунским музичким изведбама најбољих умјетника данашњице.