Градоначелник Сарајева проф. Иво Комшић и његов замјеник др. Ранко Човић, данас су присуствовали прес конференцији у просторијама Олимпијског комитета БиХ на којој је представљен пројекат „Олимпијска породица – Славимо олимпизам“ и долазак олимпијских првака у умјетничком клизању на сарајевској олимпијади 1984. године, Џејн Торвил и Кристофер Дина. „Након успјешне организације Фестивала хокеја на леду прошлог викенда, очекује нас још један врхунски спектакл у олимпијској дворани Зетра, а то је ревија на леду гдје ће познати британски клизачки пар 13. фебруара, на годишњицу своје побједе, отплесати чувени „Болеро“ за који су тада добили максималну оцјену шест. Поред њих, на ревији ће наступити и клизачи, британски шампиони – јуниори из Велике Британије заједно са клизачима из наше земље. Ревија ће означити почетак кампање за изградњу ледене дворане у Сарајеву како би се наши репрезентативци могли припремати за предстојећу зимске олимпијске игре за младе (EYOF 2017)“, рекао је градоначелник Комшић.

[WPIMPINLINE:9044.jpg]

О подршци коју Град Сарајево даје пројекту „Олимпијска породица – Славимо олимпизам“ којим званично почиње кампања поводом 30. годишњице од Олимпијаде, промоције и јавног испраћаја БХ олимпијског тима на Олимпијаду у Сочи и афирмације, анимације и организације  EYOF-a 2017., нешто више је рекао замјеник градоначелника Ранко Човић.

„Градови Сарајево и Источно Сарајево домаћини су EYOF-a 2017. То је такмичење које је технички захтјевно и комплицирано а које ће градови Сарајево и Источно Сарајево надам се изнијети једнако добро као и те 1984 године. У завршној смо фази око формирања привредног субјекта – предузећа EYOF 2017. д.о.о. чија је задаћа организација свих сегмената за припрему и провођење такмичења у склопу ове манифестације. Жеља нам је да Град Сарајево добије једну ледену арену гдје ће се одржавати лед десет мјесеци и гдје ће се моћи припремати и хокејаши, такмичари у умјетничком клизању и брзоклизачи“, истакнуо је замјеник градоначелника Сарајева.

Др. Човић је додао да је циљ побољшати инфраструктуру на подручју оба града како би могли организирати много већа такмичења. „Друга дешавања која ће се паралелно са такмичењем у умјетничком клизању одвијати на Игману и Бјелашници су слалом трка и трка у сновборду које ће симулирати трке планиране у програму EYOF-a 2017. Имаћемо и презентацију ретро униформе 1984. које ће носити наши олимпијци“, казао је др. Човић.

Игор Голијанин, шеф кабинета градоначелника Источног Сарајева је рекао да Град Источно Сарајево подржава све активности у наредне три године, јер EYOF виде као развојну шансу за туризам, спорт и инфраструктуру.

„ На Јахорини 31. јануара одржаће се двије трке, слалом и велеслалом за дјецу од 6-17 година односно за дјецу која тек почињу да се такмиче, а које су планиране и у оквиру EYOF-a. Планирамо низ спортских манифестација односно представљање клубова и ски школа у сврху анимације и приближавања зимског спорта младим људима. План је да буду присутни ученици основних и средњих школа из Сарајева и Источног Сарајева. У вечерњим сатима организираће се спуст на стази Пољице гдје ће се сви који имају скије спустити носећи бакље до платоа на којем ће Санда Дубравчић и Жана Новаковић симболично запалити олимпијски пламен“, најавио је Голијанин.
Предсједник Олимпијског комитета БиХ, Синиша Кисић, истакнуо је да ће ове манифестације које ће се одржати у оквиру пројекта „Олимпијска породица – Славимо олимпизам“ на неки начин приближити све оно што се у Сарајеву дешавало прије 30 година током Олимпијаде.

„Овај пројекат је са разлогом дошао у Олимпијски комитет БиХ јер имамо неколико јубилеја и неколико активности који ће сигурно допринијети афирмацији спорта, спортских резултата и младости БиХ. ОК БиХ у складу са својим могућностима, у сарадњи са спортским савезима, међународним спортским институцијама и градовима Сарајево и Источно Сарајево, жели да учини све потребне ствари да припрема за предстојећи EYOF буде квалитетна и да он буде најбоље организован EYOF у периоду који долази“, рекао је Кисић те истакао да се олимпијски дух и олимпијске вриједности полако, али сигурно враћају на простор БиХ.

[WPIMPINLINE:9045.jpg]