У склопу обиљежавања 70. годишњице устанка народа Босне и Херцеговине у Другом свјетском рату данас је на локалитету Спомен-парка Враца у организацији Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата у БиХ (САБНОРБиХ) и Града Сарајева уприличена централна манифестација у знак сјећања на један од најзначајнијих датума у историји БиХ, те одата почаст борцима – антифашистима и свим жртвама фашизма.Тим поводом, локалитет Враца походиле су бројне делегације органа и институција власти у БиХ, те удружења која баштине традиције антифашистичке борбе у нашој земљи, као и грађани Сарајева и БиХ. Међу осталим, цвијеће испред Спомен-обиљежја на Врацама положили су и почаст онима који су се несебично жртвовали у одбрани цивилизационих тековина одали представници  Федерације БиХ, Кантона Сарајево, Града Сарајева и САБНОР-а БиХ.

Учесницима манифестације обратили су се градоначелник Града  Сарајева Алија Бехмен, предсједник САБНОР-а БиХ Јуре Галић и носилац "Златног љиљана", највишег ратног признања из рата 1992.- 1995. Славиша Шућур, потцртавајући актуелност и неопходност антифашистичке борбе у свим временима и на свим просторима.

Уз евоцирање сјећања на догађаје из Другог свјетског рата и одбрану од агресије на БиХ у периоду 1992. – 1995., истакнута је потреба за сталном афирмацијом антифашизма као темеља за опстојност наше земље и бољу и просперитетнију будућност њених народа и грађана.

Са скупа је упућен и апел грађанима и народима Босне и Херцеговине у којем је још једном потцртана одлучност на путу очувања државе Босне и Херцеговине, као потреба реафирмисања моралних и цивилизационих вриједности – заједништва, једнакости и равноправности, којима ће бити зајамчено достојанство свих бх. народа и грађана. Уз званични дио, односно поздравне говоре, за учеснике манифестације уприличен је и краћи културно-умјетнички програм.
Осим централне манифестације уприличене на локалитету Спомен-парка Враца, симбола и отпора и страдања, Дан устанка народа БиХ – 27. јули 1941. године обиљежен је пригодним скуповима и у другим крајевима БиХ.

Извор: Новинска агенција ФЕНА

[WPIMPINLINE:7656.jpg]

[WPIMPINLINE:7657.jpg]

[WPIMPINLINE:7658.jpg]