Замјеник градоначелника Мирослав Живановић данас је примио представнице међународне организације American Councils for International Education. На састанку су представљени програми едукације бх. ученика и студената у СAД-у које финансира америчка влада. Луљета Коши, директорица сарајевске канцеларије American Councils for International Education, истакнула је проблем незаинтересованости младих људи за овакве програме, те напоменула да ће доћи до укидања стипендија уколико се одазив настави смањивати.

Поред програма ЈФДП (Junior Faculty Development Program) намијењеног асистентима и професорима на факултетима, те програма YES (Youth Exchange and Study Program) за ученике првих и других разреда средњих школа, представљен је и Education УСA БиХ савјетодавни центар. Наведени центар посвећен је давању тачних, непристрасних, исцрпних и објективних информација о образовним институцијама у Aмерици, те пружању савјетодавних услуга свим заинтересованим студентима из БиХ-  истакнула је Коши.

У савјетодавном центру Education УСA БиХ студентима се нуди и помоћ при тражењу и добијању разних видова финансијске помоћи (стипендије, fellowships и сл.), те помоћ при разумијевању процеса пријема, писања есеја, писма препоруке, аплицирања за студентску визу, превода докумената, припремање за живот у другој култури те проналажење могућности за запослење по повратку кући – истакнула је Aлександра Влајковић, студент адвисер програма Education УСA БиХ.

С обзиром на чињеницу да Град Сарајево стипендира одређени број ученика и студената, Живановић је предложио да се стипендистима доставе промотивни материјали о овом програму који могу да им користе за информисање о могућностима њиховог даљњег усавршавања.

Више информација о наведеном програму може се наћи на интернет страници www.ац-сее.орг и  www.едуцатионуса.стате.гов или путем емаил адреса: едуцатионуса@америцанцоунцилссее.орг и сарајево@америцанцоунцилссее.орг.

Извор: Одјељење за односе са јавношћу