Како би обилјежили 16. годишнјицу страданја зграде Вијећнице данас су се у нјој окупили запосленици НУБ БиХ на челу с директором др. Исметом Овчином, као и градоначелница Сарајева Семиха Боровац са сарадницима. У ноћи са 25. на 26.1992. године у стравичном пламену за само неколико сати потпуно је уништена Вијећница, симбол града Сарајева. Она је за сваког Босанца и Херцеговца представлјала симбол духовности и доказ вишегодишнје испреплетености традиција и култура са ових простора.

&qуот;Шеснаесту годишнјицу након инФерна, дословно подижући се из пепела, Национална и универзитетска библиотека БиХ, незаобилазна карика у сФери културе, образованја и науке, обилјежава достојанствено, с пијететом и сјећанјем. Новина је да јој је у односу на 2007. годину у 2008. Вијеће министара сманјило дотацију за једну трећину. Стога се питамо: имамо ли ми заиста будућности, да ли Босни и Херцеговини уопће треба НУББиХ?! Да ли је, као што је говорио наш нобеловац Иво Андрић &qуот;библиотека наша насушна потреба?&qуот;, истакао је у свом обраћанју директор НУБ-а Исмет Овчина.

Градоначелница Боровац је нагласила значај обнове овог националног споменика БиХ и једног од 100 најугроженијих споменика на свијету. Подсјетила је на активности које води Град у вези са обновом овог објекта и прикуплјанју донаторских средстава за ту намјену. &qуот;На основу припремлјене пројектне документације 18. милиона КМ потребно је за коначну обнову објекта. Већ смо прикупили одређена средства, а бит ће нам неопходно још за завршетак обнове. Заједничким снагама Град и НУББиХ требају радити на обнови Вијећнице.&qуот;, истакла је градоначелница која је обећала да ће се посебно ангажовати на рјешаванју статуса НУББиХ, те пружити подршку у том смислу.

Почетак агресије, 1992. годину, НУББиХ је дочекала у Вијећници са Фондом од око три милиона публикација, унутар којег и вриједну збирку са преко 6.000 ријетких, старих кнјига и рукописа. Међутим, у само једној ноћи ватра је прогутала скоро цјелокупно национално благо БиХ, које је Библиотека скуплјала, стручно обрађивала, чувала и давала на кориштенје близу пола столјећа. Око 90 посто кнјижног Фонда, каталози, опрема… знанје и хилјадугодишнја хисторија у неколико сати уништени су, односно протјерани из своје куће.

Извор: Служба за односе с јавношћу Града Сарајева