Одавањем почасти минутом шутње убијеној младости на Тузланској капији, који су изгубили своје животе 25. маја 1995. године, почела је 18. сједница Градског вијећа Града Сарајева  којом је предсједавао Жељко Лер.
Градски вијећници су  усвојили  Одлуку о допуни Одлуке о признањима и награди Града Сарајева. Уручивање додијељених признања и награда врши се два пута годишње и то на свечаним сједницама Градског вијећа Града Сарајева, поводом Дана Града Сарајева- 6. априла и Дана државности Босне и Херцеговине – 25. новембра. Прихваћена је Одлука о суфинансирању културне манифестације од посебног интереса за Град Сарајево и именовању члана Организационог одбора манифестације „49. сарајевски дани поезије“.

Сарајево је одувијек био град пјесника, град лијепе и његоване ријечи.
Овогодишњи Сарајевски дани поезије кроз богат програм настављају традицију одржавања, на којим су, поред најистакнутијих босанскохерцеговачких пјесника, учествовали и истакнути пјесници из региона и свијета.

Градски вијећници су прихватили Извјештај о културним манифестацијама од посебног интереса за Град Сарајево за 2009. годину. Истим су утврђене сљедеће манифестације од посебног интереса за Град Сарајево: „Башчаршијске ноћи“, „Међународни фестивал фолклора“, „Сарајево Филм Фестивал“, Интернационални театарски фестивал „МЕСС“, Интернационални фестивал „Сарајево-Сарајевска зима“, Интернационални Мјузик Фестивал „JAZZ“ Сарајево, „Театар Фест“, Међународна књижевна манифестација „Сарајевски дани поезије“, „Кид\’с Фестивал“, Интернационални музички фестивал „Босна“, Изложба „Колегиум Артистикум“,  Балет Фест Сарајево.

Усвојен је Нацрт одлуке о оснивању Правобранилаштва Града Сарајева и Нацрт одлуке о усвајању Регулационог плана „Црни Врх“ са Нацртом одлуке о провођењу Регулационог плана „Црни врх“.

Градски вијећници су примили к знању Информацију о привредном развоју и запошљавању у граду Сарајеву.

Примљена је к знању Информација о броју и структури (према расположивим подацима) корисника помоћи у јавним кухињама Града Сарајева са закључцима. Град Сарајево континуирано подржава рад јавних кухиња. Ове године је у Буџету Града Сарајева за 2010. годину предвиђен износ од 100.000 КМ за опремање и уређивање простора народних кухиња у граду, што је за  20. 000 КМ више у односу на прошлу годину.

На сједници Градског вијећа покренут је већи број питања и вијећничких иницијатива.

Градско вијеће Града Сарајева једногласно је прихватило иницијативу Клуба вијећника СДП-а о изградњи Меморијала жртвама опсаде Сарајева 1992-1995. Овом иницијативом Вијеће је задужило градоначелника и Комисију за споменике да припреме одлуку о изградњи овог центра.  

У иницијативи је истакнуто да Град Сарајево и 15 година послије рата нема тачне податке и попис жртава у опкољеном Сарајеву. У граду је постављено на десетине спомен-плоча страдалим током опсаде, које се налазе на неприступачним мјестима, а изражено је и непостојање јединственог начина њихове израде и одржавања.

Одлуком ће бити дефинисано формирање одбора у који би ушли стручњаци из разних области који би са свих аспеката сагледали и предочили Вијећу физиономију будућег меморијала.

Изградњом овог центра у граду Сарајеву на најбољи могући начин биће исказане слободарске, антифашистичке, демократске и универзалне вриједности које су грађани Сарајева одбранили током двадесетог вијека.