Данас су чланови Комисије за односе са вјерским заједницама и Црквама Градског вијећа Града Сарајева, којом предсједава Идриз Ходжић одржали састанак са представницима Цркава и вјерских заједница у граду Сарајеву.

Предсједавајући Градског вијећа Марин Иванишевић упознао је скуп да је Градско вијеће основало ову комисију као своје стално тијело, с цилјем да се кроз разговор и размјену мишлјенја оствари, унаприједи сараднја и деФинирају садржаји активности Града Сарајева и надлежних органа Цркава и вјерских заједница у БиХ, те тако заједнички допринесе обогаћиванју садржаја Програма рада Комисије за односе с вјерским заједницама и Црквама и Програма рада Градског вијећа за 2006.годину који је у припреми.
Састанку су присуствовали и замјеници градоначелнице Сарајева Предраг Митровић и Јосип Јуришић, те чланови Колегија Градског вијећа.
– Сарајево је положило цивилизацијски испит очуванја суживота и толеранције, а ваша улога у стваранју свијета узајамног разумијеванја и продублјиванја вишевјековне, традицијске упућености једних на друге, од непроцјенјивог је значаја – истакао је г. Митровић.
Мр. ферид Даутовић, главни имам Меджлиса Исламске заједнице Сарајево, влч Лука Кеседжић, испред Врхбосанске надбискупије, Борислав Ливополјац, старјешина Саборне цркве у Сарајеву и један од секретара Митрополије Дабробосанске те г. Данило Николић, предсједник Јеврејске опћине Сарајево су укратко упознали присутне са проблемима те дали подршку оваквом дјелованју Града Сарајева.
Сублимирајући веома садржајну дискусију, предсједавајући Комисије Идриз Ходжић је предложио да Комисија конципира програм рада овога тијела за слједећу годину а у сараднји са вјерским заједницама и Црквама, наравно у оквиру дјелокруга рада органа Града Сарајева. Константирано је такођер да средства планирана Ребалансом буджета Града у овој години у износу од 70.000 КМ за потребе вјерских заједница и Цркава нису доволјна, те је предложено да се за идућу годину повећају у складу са могућностима Града Сарајева.
Подржана је и иницијатива за потписиванјем споразума којим ће се регулисати обавезе Града Сарајева и вјерских заједница и Цркава, а у коначном интересу грађана града Сарајева. Учесници данашнјег састанка су подржали и иницијативу око утврђиванја сталног гранта за санацију, реконструкцију и изграднју вјерских објеката, те за даванје подршке путем Финансиранја пројеката из области образованја, културе и заштите културно-хисторијског наслијеђа којим би вјерске заједнице и Цркве аплицирале према Граду Сарајеву.
На крају је истакнуто да се у оквиру Програм рада Градског вијећа Града Сарајева разматра ИнФормација о станју објеката вјерских заједница на подручју града Сарајева.

Извор: Градска управа