На данас одржаном традиционалном новогодишњем сусрету са новинарима градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима Игором Камочајијем и Мирославом Живановићем  и предсједавајућим Градског вијећа Жељком Лером осврнуо се на резултате постигнуте у овој, те најавио пројекте Града Сарајева за 2011. годину. „И поред потешкоћа које су узроковане смањењем Буџета Града Сарајева од 26,44% или ccа 6.257.115 милиона КМ у односу на прошлу годину, трудили смо се да одговоримо на потребе и побољшамо квалитет живота наших грађанки и грађана”, истакнуо је Бехмен.

Градоначелник је казао да пројекат „Посао за све”, за који је Град као и лани издвојио 1 милион КМ, успјешно је реализован. У односу на прошлу годину, увећана су средства за реализацију Програма помоћи породиљама/мајкама са дјецом (за 7,27%), стипендирање дјеце (за 33,33%) и финансирање јавних кухиња (за 25%). Бехмен је посебно истакнуо пројекат малољетничке делинквенције, који је финансиран са 200.000 КМ. „Охрабрују нас подаци МУП-а КС који наводе да је број малољетних извршилаца прекршајних и кривичних дјела у првих девет мјесеци текуће године смањен за 42,1%”, додао је градоначелник.

„Годину 2010. можемо назвати годином почетка процеса враћања Граду Сарајеву статуса који му припада и као јединици локалне самоуправе и као главном граду Босне и Херцеговине. Уставни суд ФБиХ донио је пресуду којом је наложио Кантону Сарајево поврат имовине Града, и дјелимичну пресуду о преносу надлежности на Град Сарајево, а које се односе на привремено коришћење јавних површина, утврђивање локалних цеста, затим на висину и начин плаћања накнаде за постављање рекламних паноа и знакова информисања у заштитном цестовном појасу, те на средње образовање. Очекујемо још једну пресуду гдје ће се детаљније говорити и о комуналним дјелатностима“, истакнуо је Бехмен и навео да овим пресудама отварамо ново поглавље у историји Сарајева, са циљем да вратимо град његовим грађанима и грађанкама и омогућимо им достојанствен и квалитетан живот.

У септембру ове године кренуло се у трећу фазу обнове Вијећнице, која би требало да буде завршена у мају 2012.г. Потом ће стартати завршна фаза за коју су средства у износу од 7,5 милиона ЕВР обезбијеђена из ИПА фондова ЕУ. Важно је напоменути да се Вијећница обнавља у потпуно аутентичном облику каква је и била и да њена намјена мора да буде у складу са одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ.

„Током ове године активни смо били и на реализацији пројекта рационалног коришћења енергије у градовима:  у оквиру Градске управе формиран је савјет који се бави овим питањима; израда Акционог плана одрживог коришћења енергије у градовима је у фази финализације, а у припреми је и отварање инфо-центра за промоцију активности. Припремамо пројекат реконструкције система загријавања базенске и санитарне воде на Олимпијском базену Отока, гдје желимо да уградимо соларне колекторе и тиме значајно смањимо трошкове енергије“, истакнуо је Бехмен.

Кад је ријеч о Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995., Град је финансирао постављање постамента са именима 521 убијеног дјетета. Такође, под покровитељством Града, промовисана је књига „Злочини над дјецом Сарајева у опсади“ која садржи имена убијене дјеце са свим идентификованим подацима и фотографијама.

Град Сарајево је ступио у контакт са Швицарцима који су изразили спремност да помогну обнову Требевићке жичаре кроз донирање опреме која је у врло добром стању (неки елементи су потпуно нови, а неки свега неколико година стари). Швицарци ће, такође, ставити на располагање сву техничку документацију и пружити техничку помоћ око монтаже опреме. Град Сарајево би поред набавке нове управљачке јединице преузео и обавезу њеног транспорта до Сарајева. Град је са Швицарцима потписао Меморандум о разумијевању, а обавио је и прелиминарне договоре са Делегацијом ЕУ у БиХ да у складу са процедурама додјеле донаторских средстава размотре његов захтјев за финансирање обнове Требевићке жичаре.

Градско вијеће донијело је 6 одлука о приступању изради регулационих планова (Кошевско брдо, Ковачићи, Ковачићи Центар, Парк шума-Мојмило, Циглане и Ахатовићи), утврдило 3 нацрта РП (Велешићи, Црни врх и Пофалићи), те усвојило 3 РП (Бућа поток I, Подгај текија и Црни врх). Санацијом радњи и освјетљењем улице Чизмеџилук настављен је Пројекат расвјете Башчаршије. На основу уговора са Музејом Сарајево у 2010.г. настављена су и археолошка истраживања на Бијелој табији.

У партнерству са Општином Стари Град комплетно је санирана и поплочана ул. Браваџилук, а са Општином Центар завршена је II фаза санације Кошевског потока. Поред 4 добровољна ватрогасна друштва (Вратник, Бјелаве, Алипашин Мост и Ново Сарајево), од ове године Град је финансирао  рад ватрогасаца Илиџе и Тарчина. Град је у сaрадњи са МУП-ом КС, из безбједносних разлога, покренуо пројекат постављања видеонадзора на 28 локација у општинама Ново Сарајево и Нови Град.

Град Сарајево је једини исказао спремност за изградњу азила за животиње, потписавши још прошле године Споразум о изради студије изводљивости за изградњу азила са ЈУ Терапијска заједница "Кампус" у Раковици, на чијем се подручју требао почети градити овај објекат. И у 2010. Градска управа је планирала средства за учешће у овом пројекту. Међутим, други нивои власти оглушили су се, иако их на то обавезује Закон.

У 2010. у потпуности је адаптиран и опремљен простор Градског центра за бизнис, који ће обављати све активности у циљу остварења економског развоја града. У циљу подршке развоју старих заната и проширењу туристичке  понуде, Град Сарајево је са Општином Стари Град и КС партнер у пројекту Кућа заната. Федерално министарство околиша и туризма Граду је одобрило 7.000 КМ за пилот пројекат Увођење дигиталне туристичке сигнализације, који ће се реализовати на платоу испред ББИ центра, да би туристи и грађани добили информације о туристичкој понуди града. Град је поново добитник „Златне туристичке руже за 2010.г.”, а према свјетском туристичком порталу Лонели Планет, Сарајево заузима друго мјесто међу 10 најпривлачнијих градова у источној Европи. У сарадњи са Источним Сарајевом подржан је 4. Јахорина фест – Међународни фестивал еколошког и туристичког филма и промотивних спотова, као и 4. полумаратон Сарајево Олимпија. Град Сарајево и Источно Сарајево су за један глас изгубили домаћинство Европског олимпијског фестивала младих за 2015.г.

„Успјешно већ другу годину са ЈУ Олимпијски базен реализујемо програм унапређења здравља дјеце и квалитета живота становника у трећој доби, а од ове године, на 1. октобар, Међународни дан старих лица, организујемо излет на Игман за наше најстарије грађане и грађанке. Град ће адаптирати те уступити на коришћење „Сигурној кући” стан који нам је уступио СУАБНОР-а КС”, истакнуо је градоначелник.

Град је и поред смањења буџета наставио суфинансирати 11 међународних културних манифестација, (двије више – Балет фест и Колегиум артистикум), те подржао 27 спортских манифестација, које су од интереса за Град Сарајево.  Усвојена је Политика Града Сарајева у области културе за период 2010.-2012. да бисмо приближили културу свим слојевима становништва, а посебно дјеци и омладини (финансираће се одласци средњошколаца у позориште, подстицати и финансирати активности младих неафирмисаних група, те суфинансирати дипломске радове младих талентираних умјетника).

“Као и ранијих година, тако и у 2010. реализујемо пројекат постављања ледене плохе у “Зетри” и продужења сезоне клизања, те кроз бесплатне термине обезбјеђујемо дјеци и младима града Сарајева и шире клизање на леду”, Казао је Бехмен.

У склопу овогодишње прославе Дана града Сарајева, враћене су бисте књижевника Хамзе Хуме, Петра Кочића и др. Јована Кршића у мали парк прекопута зграде Предсједништва БиХ.

[WPIMPINLINE:7305.jpg]