На позив градоначелника Лозане Даниела Брелаза, у раду 2. самита Свјетске уније олимпијских градова у Лозани од 19. до 21. новембра 2009. године у име градоначелника Сарајева учествовао је Алмир Касумагић, шеф Одјела за међународну сарадњу. Учесници Самита – градоначелници и предсједници организационих одбора Олимпијских игара, у склопу различитих дискусија, размијенили су искуства и  знања специфична за градове који су били домаћини Олимпијских игара. Самит 2009. представљао је сусрет свјетских предавача/експерата  и представника Међународног олимпијског комитета, међународних федерација, градова домаћина олимпијских игара и олимпијских игара младих.

Презентоване су сљедеће теме: урбани развој – како инкорпорисати у урбану стратегију града олимпијско наслијеђе и самоодрживост, очување олимпијског пламена – од града домаћина до олимпијског града, такмичење за велике догађаје и Олимпијске игре и управљање знањем – очување знања стеченог организацијом Олимпијских игара у самом граду.
„Једном олимпијски град, увијек олимпијски град“ била је централна тема 2. самита олимпијских градова у Лозани.

Циљ самита 2009., поред обезбјеђења платформе на којој може да се одвија отворен и конструктиван дијалог, јесте помоћи граду у схваћању значаја платформе како да постане олимпијски град, како најбоље да искористи овај статус и како да обезбиједи његову дуготрајност.

У склопу одржавања Самита одржана је Генерална скупштина Свјетске уније олимпијских градова на којој је, између осталог, поднесена информација о новим члановима Уније у којој се налази Град Сарајево као активан члан. У извршни комитет, на инцијативу оснивача Уније градова Лозане и Атине, примљени су градови: Лондон, Сочи, Рио де Женеро, Пекинг и Лејк Плесид. Планиране су активности за 2010. и 2011. годину у оквиру којих се предвиђа организовање 3. самита Уније у Пекингу у прољеће 2010. године, 4. самита Уније у Лозани у јесен 2010. године, а 5. самит ће се одржати у Атини у прољеће 2011. године.

На генералној скупштини за почасног члана Уније проглашен је Хуан Антонио Самаран, почасни предсједник Међународног олимпијског комитета и истински пријатељ Града и грађана Сарајева и Босне и Херцеговине.
Представник Града Сарајева Алмир Касумагић одржао је одвојене састанке са градоначелником Лејк Плесида Крејгом Х. Рандалом и замјеником градоначелника Албертвилеа Аланом Маркејсом који су предложили обнављање сарадње са Градом Сарајевом и размјену искустава у областима спорта, културе и младих као и сјећања на Олимпијске игре.

У раду Другог самита Свјетске уније олимпијских градова у Лозани учествовали су представници 30 градова свијета. Ријеч је о градовима који су организовали или треба да организују Олимпијске игре. 
Иначе, градови који су до новембра 2009. године приступили Свјетској унији олимпијских градова су: Атина, Пекинг, Гармиш Партенкирхен, Гренобл, Лозана, Лондон, Лејк Плесид, Лос Анђелес, Москва, Минхен, Рио де Женеро, Сарајево, Сочи, Сент Луис и Сент Мориц, као активни чланови, те Бусан, Пјонгјанг и Денвер, као придружени чланови.

Извор: Одјељење за односе са јавношћу