У четири године рада Олимпијског базена Отока, смањен је број непливача међу дјецом и школском омладином за преко 13.000 кроз организоване школе пливања; формирано је око 25 клубова водених спортова; одржана су бројна такмичења у пливању и ватерполу, с тим да је Ватерполо турнир европских шампиона уврштен у званични такмичарски календар Европске пливачке и ватерполо асоцијације (ЛЕН-а), те је забиљежено око два милиона посјета. Ово су само неки од резултата истакнути данас на Округлом столу који се у просторијама Града Сарајева одржао у склопу манифестацију „Спорт за све на Олимпијском“, уприличене поводом 4. рођендана Олимпијског базена Отока. Округли сто се одржао у организацији Града Сарајева, Министарства за образовање, науку и младе Кантона Сарајево и ЈП „Олимпијски базен Отока“ д.о.о.

Поздравивши одржавање Округлог стола о теми: "Школа пливања кроз наставни процес ученика основних школа Кантона Сарајево – школска година 2011./12.", градоначелник Алија Бехмен је истакнуо да Град Сарајево у континуитету подржава активности које се организују на Базену: „Базен на Отоци један од најбољих у регији и као такав пружа изврсне услове за рад. Зато се сви морамо интензивније укључити и организовати како би се још више смањио број непливача међу дјецом и школском омладином!“, поручио је  Бехмен. Градоначелник је додао да пливање као један од најздравијих спортова, утиче на психички и физички развој дјетета. С друге стране, бавећи се спортом, а поготово пливањем, дјеца ће квалитетно испунити своје слободно вријеме.

Стручни тим у саставу Алдвин Торлаковић, иначе директор Олимпијског базена Отока, Роман Кебат и Амина Чолић презентирали су присутнима резултате Програма школе пливања, као и анкете грађана Сарајева кад је ријеч о пливању основаца.

Учесници Округлог стола једногласно су дали подршку да се пливање уведе у редовне наставне планове и програме у основним и средњим школама у Кантону Сарајево. Предложено је, између осталог, увођење трећег сата тјелесног одгоја у основним и средњим школама (уз додатне активности кретања у води као превенција деформитета кичменог стуба), потом да се обезбиједи пријевоз за дјецу из удаљенијих опћина до базена, да се осигура цјелогодишња терапија дјеци и омладини са посебним потребама кроз активности у води, да се покрене пројекат водени вртић за дјецу предшколског узраста, да се размотри и усвоји стратегија развоја спортова на води… 

Поред организатора, учесници овог скупа били су начелници опћина Кантона Сарајево, директори основних школа из Кантона Сарајево, представници Факултета за спорт и тјелесни одгој, Педагошког факултета и Факултета здравствених наука, потом Министарства здравства, те бројне друге релевантне личности из домена едукације, здравства и спорта.