Олимпијски базен Сарајево на Отоци свечано је отворен синоћ. &qуот;Проглашавам завршеним пројекат изграднје олимпијског базена у Сарајеву и предајем га младости Сарајева&qуот;, казала градоначелница Сарајева Семиха Боровац отварајући базен. &qуот;Ово је данас централни догађај у БиХ. Сарајево и нјегови грађани имају много разлога за понос, а вечерас придодајемо још један – олимпијски базен који је по својим  карактеристикама и архитектонском рјешенју јединствен у овом дијелу Европе. Сада имамо још једну потврду да овај град и ова землја има паметне и способне лјуде за врхунске подухвате. У све ово што видите уграђена је босанска памет и вјештина&qуот;, казала је градоначелница Сарајева на свечаности поводом завршетка изграднје првог олимпијског базена у нашој землји.

Сада када имамо један овакав базен Сарајево више не смије имати ниједно дијете које у наредном периоду неће савладати вјештину пливанја. Изборит ћемо се да се осигура новац за обуку дјеце непливача. Дубоко сам увјерена да ће за неколико година из овог базена изаћи и први шампиони у пливачким спортовима, истакла је градоначелница Боровац.
 
Сарајево је олимпијски град који је члан престижне групације 39 олимпијских градова, зато се од Сарајева очекује да ствара шампионе и ми то можемо. Ми имамо талентирану дјецу, треба им само створити предуслове да постану шампиони. Подршка Града Сарајева у нјиховом напредованју сигурно неће изостати, нагласила је градоначелница Сарајева.

Цијело вријеме вођенја пројекта имали смо на уму да базен градимо превасходно за дјецу и омладину овога града. Ово је прије свега нјихов базен и нјима га предајем на кориштенје и чуванје, казала је градоначеница Боровац.

Она је нагласила како Град Сарајево не би успио реализирати овај пројект да није било подршке других нивоа власти, стручних институција и појединаца.
 
У име грађана Сарајева градоначелница је изразила захвалност Опћини Нови Град Сарајево на чијем подручју се налази базен и која је иницијално помогла нјегову изграднју, Кантону Сарајево који је Финансијски помагао у реализацији овог пројекта, те Влади федерације БиХ која је такођер дала свој Финансијски допринос.

Захвалност је упутила и Заводу за изграднју КС који је од почетка до краја пројекта давао стручну подршку, као и извођачу радова сарајевског Фирми Униграднја, те сарајевским архитектима Ахмеду и фаруку Капиджић.

У пригодном програму који је водио Марио Дрмач, учествовали су Сарајево друмс орцхестар, мали пливачи сарајевских пливачких клубова, пливачи спортисти, екипа за синхроно пливанје из Загреба, мажореткинје из Мостара, плесне групе &qуот;Романтик&qуот; и ГИМ3 Суаде Крезић, дјечији хор &qуот;Принцез кроФне&qуот;, егзибиционисти са ватром, манекенке-хостесе у купаћим костимима и Лејла Јусић.

Након обраћанја градоначелнице Сарајева, замјеник градоначелнице Јосип Јуришић скочио је у базен у одјећи и запливао.

Граднја овог капиталног објекта за Град, у који је уложено 15,5 милиона КМ трајала је три године.

Нови базен чије су димензије 50 x 20 метара расподијелјен је у десет трака, те ће моћи примити 200 лјуди, што је 20 лјуди по једној траци. Дубина базена је 2,2 метра

У склопу тог комплекса направлјен је и дјечији базен, саграђене двије сауне, теретана, два снек-бара, Фитнес-сала, Фризерски и новинарски салон, те двије продавнице спортске опреме.

Први мјесец дана базен би требао радити само за клубове, док ће од октобра званично бити отворен и за све грађане.

Извор: фЕНА