Удружење логораша општина Стари Град и Центар, у сарадњи са Савјетом Мјесне заједнице „Пионирска долина-Нахорево“, у суботу 19. јуна 2010. године испред павиљона Јавне установе Психијатријске болнице Јагомир (Нахоревска 248) организовали су откривање спомен-плоче посвећене свим логорашима са подручја Нахорева, који су током протеклог  рата били заробљени у просторијама ове болнице. Осим многобројних грађана и бивших логораша са овог подручја церемонији су присуствовали Игор Камочаји – замјеник градоначелника Сарајева, док су у име Општине Центар присуствовали: Фахрудин Куртовић – в.д. секретар општинског органа управе, Адил Катица – помоћник начелника за локалну самоуправу, Велија Катица – вијећник Општинског вијећа Центар – који су открили спомен-обиљежје, те Хамза Ђулага – помоћник начелника за борачка питања. Током церемоније представници Савеза удружења логораша Кантона Сарајево те Удружења логораша општина Вогошћа, Стари Град и Центар положили су цвијеће испред спомен-плоче.

Како је казао Фахрудин Куртовић, током свог обраћања присутнима, Општина Центар наредне године у сарадњи са Удружењем логораша планира да среди овај простор да би посјетиоци могли да обиђу ово мјесто страдања и на прикладан начин да се сјете свих најмилијих који више нису са нама.

Као датум откривања спомен-плоче је одабран данашњи дан који се обиљежава као Дан логораша Општине Центар и Стари Град у спомен на 19. јуни 1992. годину када су ненаоружано цивилно становништво одвели из њихових домова у логор – казао је Абдулах Попара – предсједник Удружења логораша општина Стари Град и Центар.

Један од заробљеника је био и Зејнил Мухаремовић који описује догађаје који су се збили тих јунских дана. Након заробљавања камионима смо довезени у павиљон психијатријске болнице. Недуго затим неки су пребачени у затворе Кула, Лукавица и у злогласни логор познат под именом „Код Соње“ у Вогошћи. У болници, која је током протеклог рата служила као логор, око 80 становника Нахорева и околних подручја је било заробљено. Од тог броја реинтеграцију овог подручја у марту 1996. године и слободу није дочекало 30 наших суграђана који су убијени на непознатим локацијама, док се осам лица води као нестали. До данас смо успјели пронаћи осам лица недалеко од Скакавца, чији је идентитет утврђен ДНК налазом – казао је Мухаремовић.

Током церемоније чланови секције извиђача Удружења „Боснае Зелене беретке“ Амина Плања и Андреј Петровић прочитали су своје литерарне радове. Такође је након церемоније откривања спомен-плоче за 25 породица логораша слабијег имовног стања у просторијама Пољопривредне задруге „Центар“ у Нахореву организована подјела пакета са основним животним намирницама које су обезбиједили запосленици Народне кухиње „Стари Град“. 

Игор Камочаји – замјеник градоначелника Сарајева је током свог обраћања присутнима казао да у своје лично име и у име градоначелника Алије Бехмена изражава захвалност Удружењу логораша општина Стари Град и Центар и Општини Центар за обављени посао за који би требало да буду задужене државне институције и „као грађанин општине Центар и ваш комшија захваљујем на томе што нас подсјећате на тренутке и све наше најмилије које не смијемо да заборавимо.“

Саопштење Службе за информирање Општине Центар

[WPIMPINLINE:7066.jpg]

[WPIMPINLINE:7067.jpg]